Nieuws

De judovader, boek over kampioenenmaker Cor van der Geest

Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van judocoach en kampioenenmaker Cor van der Geest is zijn boeiende sportleven te boek gesteld onder de titel ‘De judovader’.

Auteurs zijn Patricia Jimmink (1956, werkte lange tijd op de sportredactie van Haarlems Dagblad), Govert Wisse (1955, jarenlang sportverslaggever bij de GPD en Haarlems Dagblad) en Gerlof Leistra (1959, misdaadverslaggever voor Elsevier Weekblad en tevens sportschrijver).

Cor van der Geest is volgens de auteurs de Godfather van het Nederlandse judo en staat op de kop af vijftig jaar aan het roer van ‘zijn’ Haarlemse judoclub Kenamju. In zijn jonge jaren was hij het favoriete trainingsmaatje van judolegende Wim Ruska. Zelf werd Cor twee keer derde van Nederland. Al schreeuwend langs de mat wist hij het uiterste uit zijn leerlingen te halen, onder wie zijn zonen Dennis en Elco. Hij maakte nationaal én internationaal furore als topcoach.

Van der Geest ademt nog altijd judo, zijn geest denkt judo, aldus de auteurs. De judovader vertelt in het boek in geuren en kleuren over zijn hoogtepunten, maar ook over moeilijke momenten, zijn onvermoeibare streven naar ‘intrinsieke’ sporters, zijn bonte avonturen met Kenamju en als gelauwerd bondscoach. Hij heeft daarnaast kritiek op het beleid van de Judo Bond Nederland sinds zijn vertrek. De gouden jaren van Kenamju als het Ajax van het judo komen nooit meer terug, maar de herinnering is volgens hem goudomrand.

Hij geldt als de ultieme kampioenenmaker: van zijn eigen zonen Dennis en Elco tot de zusjes Jenny en Jessica Gal, Ben Sonnemans, Maarten Arens, Claudia Zwiers, Ruben Houkes, de broers Guillaume en Dex Elmont en Henk Grol.

Voor dit boek spraken de auteurs met Cor en Els van der Geest, zonen Dennis en Elco, neef en beste vriend Robbert van der Geest, coaches als Chris de Korte en Toon Gerbrands en met sportjournalisten, onder wie Mart Smeets en Pierre Zenden.

Titel: De judovader

Omvang: 288 pagina’s, incl. fotokatern

ISBN: 97890 8975 599 5

Prijs: € 21,99