Nieuws

Postuum erelid áf na research journalisten

Rond het 125-jarig bestaan van Willem II verschijnen liefst drie boeken waarin verleden en heden van de Tilburgse club royaal aan bod komen. Onafhankelijk van Willem II komt Kick Uitgevers op 30 juli met een boek met 800 foto’s en teksten van Henk Mees, Frans van den Nieuwenhof en Matty Verkamman. Op de jubileumdag, 12 augustus, presenteert Willem II een eigen boek.

De twee boeken verschillen in zowel prijs als omvang. ‘Een beeld van een club – 125 jaar Willem II’, uitgegeven door Kick, telt 504 pagina’s en kost 39,95 euro. ‘Tricolores – 125 jaar Willem II’ is 10 euro duurder en krijgt 100 pagina’s minder.

De cover van het Willem II-boek van Kick Uitgevers

Bovendien komt de Koningsclub van Willem II, een gezelschap van sponsors en oud-sponsors, met een Jubileum Stripboek. Dit wordt op 28 juli gepresenteerd. De strips zijn  gemaakt door Luc Verschuuren, een Tilburgse striptekenaar. 

Kick Uitgevers ging over tot een onafhankelijke uitgave nadat Willem II had besloten af te zien van samenwerking. De Tilburgse club gaf de voorkeur aan een ‘eigen’ boek, met als auteurs de clubvrijwilligers Leon van Eijndhoven, Arjen Pijfers, Roger Rossmeisl en Koen van Santvoord.

Bij de research voor het boek van Kick kwam aan het licht dat een veroordeelde oorlogsmisdadiger nog altijd als erelid van Willem II stond genoteerd. Dit betrof oud-voorzitter Jos Hoosemans, die medeverantwoordelijk was voor de dood van tenminste 31 Nederlandse en Belgische verzetsmensen. Hoosemans kreeg levenslang. Een jaar na zijn overlijden in de gevangenis in 1951, werd hij op een receptie van Willem II nog openlijk geëerd als erelid.

Na een publicatie van Matty Verkamman en Henk Mees in het Brabants Dagblad over het verleden van Hoosemans, besloot Willem II onlangs om hem postuum het erelidmaatschap te ontnemen.

De cover van het ‘eigen’ jubileumboek dat Willem II uitgeeft.

De presentatie van het boek van Willem II gaat gepaard met de opening van een expositie in Bibliotheek LocHal in Tilburg.  De gratis toegankelijke expositie krijgt de naam ‘Leev’ hoezee, 125 jaar Willem II’  en biedt een visuele tijdreis door 125 jaar Willem II, uitgesmeerd over 250 vierkante meter.