Nieuws

Van Gaal wil in film laten zien wie hij ‘echt’ is

Vanaf half april gaat in de bioscopen een film draaien met Louis van Gaal als hoofdpersoon. Filmmaker Geertjan Lassche heeft hiervoor drie jaar lang Van Gaal gevolgd. Volgens de bondscoach van het Nederlands voetbalelftal laat hij in de film zien wie hij echt is. De titel is nog niet bekend gemaakt.

Van Gaal (70) zegt aan de film te hebben meegewerkt omdat volgens hem in de beeldvorming doorgaans een verkeerd beeld naar voren komt. Van Gaal: ,,Mijn imago komt niet overeen met de persoon die ik ben, Helaas. Je moet me persoonlijk kennen om door dat imago heen te kijken. Daarom heb ik voor één keer een filmmaker toegelaten. Ik vond het een eer om mijn medewerking te verlenen aan een film over mijn leven.”

Beeld uit de film over het leven van Louis van Gaal.

In de film vertellen diverse (oud-)spelers over hun ervaringen met Van Gaal. Ook zijn vrouw en twee dochters werken mee aan het project. Naast de aandacht voor zijn carrière komen ook zijn achtergrond, gezinsleven, interesse in (sport)psychologie en zijn grote inzet voor de stichting Spieren voor Spieren aan de orde.  

De première vindt plaats op 11 april in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam en vanaf 14 april zal de film in de bioscoop te zien zijn. De film is een gezamenlijke productie van Omroep MAX, producent DOXY Films en distributeur Dutch FilmWorks. FInanciële ondersteuning kwam van het NPO-fonds, Netherlands Filmproduction Incentive en CoBO.  

De filmische tocht door het leven van Louis van Gaal voert van de Watergraafmeer, langs Ajax, AZ, FC Barcelona, FC Bayern München, het Nederlands Elftal en Manchester United naar Portugal. Als het verhaal bijna rond is, toont de film hoe deze trainer met pensioen gehoor geeft aan de oproep om toch voor de derde keer bondscoach van het Nederlands elftal te worden.   

Eerder maakte Geertjan Lassche (45) onder meer een documentaire over oud-wielrenner Thomas Dekker. Hij werd ook uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2020 voor het bedenken en regisseren van het corona-vlog-programma ‘Frontberichten’ waarin zorgverleners tijdens de eerste corona-golf in 2020 met vlogs verslag deden van de situatie in ziekenhuizen en verpleeghuizen.