Nieuws

Rolmodellen gokbedrijf in nieuwe talkshow

In tv-spots mag door rolmodellen sinds 30 juni geen reclame meer worden gemaakt voor gokbedrijven. De overheidsmaatregel kan vooralsnog niet verhinderen dat de oud-voetballers Wim Kieft, Wesley Sneijder en Andy van der Meijde namens gokbedrijf BetCity optreden in de nieuwe voetbal-talkshow, die vanaf 15 augustus op maandag en vrijdag zal worden uitgezonden op Veronica.

BetCity heeft met Talpa, moederbedrijf van Veronica, een overeenkomst gesloten over ‘billboarding’ in het nieuwe programma met Wilfred Genee als presentator.

Wim Kieft, Wesley Sneijder, Andy van der Meijde en Sjaak Swart op een billboard in een Rotterdamse winkelstraat. (Foto: Peter Hilz / ANP / Hollandse hoogte )

Het reclameverbod op tv beperkt zich vooralsnog tot spots in de reclameblokken. Tot 1 januari 2024 mogen gokbedrijven nog wel actief zijn als sponsors van programma’s en evenementen. Het reclameverbod op tenues en in stadions wordt pas in 2025 van kracht omdat niet getornd kon worden aan al afgesloten contracten.

Op advies van verslavingsdeskundigen werkt de politiek aan wetgeving om sponsoring en reclames voor gokken verder aan banden te leggen. De recente vrijgave had tot gevolg dat diverse clubs contracten aangingen met gokbedrijven.

Het nieuwe voetbalprogramma van Veronica zal worden uitgezonden naast het dagelijkse Vandaag Inside met Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp op SBS6. Tegenover de voetbaltalkshow op Veronica komt RTL7 vanaf 8 augustus met de voetbaltalkshow VBTL, eveneens op maandag- en vrijdagavond.

Een soortgelijk programma met dezelfde naam, gepresenteerd door Humberto Tan, flopte enkele jaren geleden, mede bij gebrek aan wedstrijdbeelden van eredivisie en Champions League. In de nieuwe opzet kan RTL wel gebruik maken van beelden uit eredivisie en Champions League. Presentatoren van dat programma worden Frank Evenblij en Simon Zijlemans, die onder anderen Theo Janssen, Jan Boskamp, Aad de Mos, Anouk Hoogendijk, Hedwiges Maduro en Ron Vlaar aan tafel ontvangen.

Het aanbod aan praatprogramma’s over voetbal omvat verder nog Studio Voetbal (NOS), Rondo (Ziggo) en Voetbalpraat (ESPN).