Nieuws

Annemiek van Vleuten krijgt eindelijk haar prijs

Drie maanden nadat ze door de NSP-jury was uitverkozen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar kreeg Annemiek van Vleuten zondag 15 april eindelijk de bijbehorende trofee uit handen van voorzitter Gio Lippens. Dat gebeurde op de ochtend van de Amstel Gold Race, bij de ploegenpresentatie in hartje Maastricht.

Net als bij de bekendmaking van de verkiezing, medio januari, toonde de wereldkampioene tijdrijden zich op het podium in Maastricht vereerd met de onderscheiding. De wielrenster schaarde zich in een illuster rijtje bijzondere sporters die door de sportjournalisten en –fotografen in ons land zijn uitgeroepen tot sportpersoonlijkheid van het jaar. Zij werd voorafgegaan door Arjen Robben, Max Verstappen en Sven Kramer.

NSP-voorzitter Gio Lippens reikt de prijs voor de NSP-sportpersoonlijkheid aan Annemiek van Vleuten. (Foto: Marcel van Hoorn)

In het juryrapport werden niet alleen de klinkende prestaties van Annemiek Van Vleuten in 2017 geroemd. Ook haar ongekende doorzettingsvermogen en haar toegankelijkheid voor de media waren volgens het juryrapport doorslaggevende argumenten om haar de eer te gunnen. Na haar dramatische val op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro knokte zij zich op ongekende wijze terug met het behalen van de wereldtitel in het tijdrijden en de overwinning in La Course, de tweedaagse wedstrijd voor vrouwen in de Tour de France.

Het was de bedoeling dat Van Vleuten de trofee in ontvangst zou nemen op het Nieuwjaarsdiner van de NSP, afgelopen januari in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De renster vertoefde toen echter gedurende langeretijd in Australië, zodat ze op het journalistengala op de Coolste Baan slechts via een videoverbinding kon reageren op de uitverkiezing.

Het scheelde trouwens maar een haar, of de Sportpersoonlijkheid van 2017 had opnieuw moeten afzeggen voor de overhandiging. Twee weken geleden kwam ze zwaar ten val in de Ronde van Vlaanderen, waarbij ze een breuk in het schouderblad opliep. De blessure weerhield haar echter niet van deelname aan de Amstel Gold Race, waarmee ze haar reputatie als doorzetter waarmaakte en eindelijk de NSP-trofee mee naar huis kon nemen.

NSP-voorzitter Gio Lippens reikt de prijs voor de NSP-sportpersoonlijkheid aan Annemiek van Vleuten. (Foto: Marcel van Hoorn)