Nieuws

Winnaars ontbreken bij boekverkiezing Helden

Tien sportboeken zijn door Helden Magazine geselecteerd voor de verkiezing tot Helden Sportboek van het jaar. Het betreft een publieksprijs. Eerder dit jaar werden al de Nico Scheepmaker Beker toegekend (een juryprijs) en hield magazine Staantribune een publieksverkiezing voor het beste voetbalboek van 2017.

De winnaars van de Nico Scheepmaker beker (‘Lance: The Rise & Fall over Lance Armstrong, van Bert Wagendorp en JW Roy) en ‘Royston’ (de biografie van Royston Drenthe van Hugo Verkley) zijn geen van beide genomineerd door Helden Magazine.

Tot de tien genomineerde boeken door Helden behoren zeven voetbalboeken (twee boeken over het kampioenschap van Feyenoord en verder boeken over Johan Neeskens, Foppe de Haan, scheidsrechter Bas Nijhuis, zaakwaarnemer Rob Jansen en het ‘gezeik’ over het Nederlands voetbal). Daarnaast staan op de groslijst een boek over de Formule 1 en biografieën van hockeyster Maartje Paumen en kickbokser Rico Verhoeven. Na een uitdunning van de lijst wordt uit drie boeken op donderdag 14 juni de winnaar bekend.

De verkiezing van Helden wordt voor de derde keer gehouden. Het eerste jaar won ‘Topshow’ van Michel van Egmond en Jan Hillenius. Vorig jaar ging de prijs naar ‘Boskamp, een leven met Feyenoord’. De Nico Scheepmaker Beker bestaat al vanaf 2005, de publieksverkiezing van Staantribune sinds 2015.

Wie voor de verkiezing van Helden Magazine een stem wil uitbrengen, kan dat doen via de website. Daarvoor hoeven de stemmers de boeken niet gelezen te hebben. De synopsis van elk boek biedt volgens Helden voldoende houvast.