Nieuws

Voorzitter NOC&NSF pleit voor minder meningen

,,Een gesproken column”, noemde André Bolhuis het. Aan het eind van de nieuwjaarsbijeenkomst van de NSP mocht de voorzitter van NOC*NSF, ‘thuis’ op Papendal, een slotwoord houden waarin hij nadrukkelijk pleitte voor minder meningen, analyses en columns in de sportjournalistiek. Bolhuis maakte het zo lang, bijna 26 minuten, dat presentator Marcel Maijer afzag van reacties met een weerwoord.

,,Kunnen we ons in de sport niet beperken tot verslaggeving, los van de onderzoeksjournalistiek? Een verschuiving van meningen naar accurate verslaggeving zou voor mij een mooi afscheidscadeau zijn”, aldus Bolhuis, die op 20 mei aftreedt als voorzitter. Hij maakte er geen geheim van zich regelmatig te storen aan ‘analyses’ en dergelijke.

Bolhuis (72) benadrukte al negen jaar langt een onbetaalde functie uit te oefenen als voorzitter. Hij stelde ook vast dat de sportjournalistiek nog steeds door mannen wordt gedomineerd en sprak zijn voorkeur uit voor meer diversiteit, ook in het bestuur van de NSP. ,,Het is al een enorme overwinning voor de NSP dat Hélène Hendriks hier tot sportjournalist van het jaar is gekozen”, aldus Bolhuis in zijn speech na afloop van het diner.

Vooraf aan Bolhuis kwam bij diverse gastsprekers het thema van de avond, ‘Poen, Pers & Prestaties’ aan de orde. Bram Lagae, journalist van de Vlaamse krant Het Nieuwsblad, gaf een inkijkje in het onderzoek naar corruptie in het Belgische voetbal waarin ook drie journalisten werden opgepakt. Iwan van Duren, onderzoeksjournalist bij VI, reageerde op stellingen en sloot corruptie in het Nederlandse voetbal zeker niet uit. ,,Wat er in België gebeurt houdt niet op bij de grens bij Roosendaal”, aldus Van Duren.

Niels Onkenhout, ceo van de Nederlandse Loterij/TOTO, belichtte de toekomst van sportweddenschappen en sportfinanciering. Op 5 februari beslist de Eerste Kamer over een wet die online gokken op sport in Nederland mogelijk moet maken. Onkenhout verwacht een flinke ‘boost’ daarin. Hij sprak niet over de middelen die TOTO heeft om corruptie tegen te gaan. Op de vraag hoeveel toto-deelnemers bij Feyenoord – Ajax op 6-2 hadden gewed, gaf Onkenhout aan dat deze mogelijke uitslag niet vermeld stond op de formulieren.

De nieuwjaarsbijeenkomst werd bijgewoond door circa 180 vertegenwoordigers van sport, media en aanverwante sectoren.

 

HENK MEES

André Bolhuis tijdens het slotwoord. (Foto: Ronald Speijer)

De zaal luistert naar André Bolhuis. (Foto: Ronald Speijer)

Iwan van Duren (rechts) krijgt enkele stellingen voorgelegd door Marcel Maijer (Foto: Ronald Speijer)

Bart Lagae geeft uitleg lover het corruptie-onderzoek in het Belgische voetbal. (Foto: Ronald Speijer)

Niels Onkenhout (Nederlandse Loterij) aan het woord. (Foto: Ronald Speijer)

Jochem Schellens, directeur van Papendal, tijdens zijn welkomstwoord. (Foto: Ronald Speijer)