Nieuws

Veel lege stoeltjes in Sofia

Shorttrack is spektakel, kabaal en een beetje show. Zo niet afgelopen weekeinde in de Arena Armeets. Dankzij een paar Bulgaarse bobo’s bij de ISU werd het WK 2019 aan Sofia toegewezen. In de hal van het enorme indoorstadion hingen foto’s van volle tribunes bij het volleybal, handbal en tennis. Maar voor shorttrack liepen de Bulgaren niet warm.

De kaartjes waren niettemin gratis. Opmerkelijk, want de hele operatie om een ijsvloer aan te leggen moet een aardige duit hebben gekost. Naar schatting zaten er zaterdag en zondag zo’n 800 toeschouwers op de tribunes. Op een totaal van 12.300 stoeltjes een treurig gezicht natuurlijk.

Er was een bus met Koreanen, een bus Chinezen en verder vooral veel Nederlanders. Vrienden en familie van Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en de rest. Ze zorgden nog voor enige sfeer. En bleven als enigen nog wel voor de huldigingen, een uur na de laatste races, maar het was al met al een WK-onwaardige sfeer voor de heren en dames shorttrackers.

Zo’n circa veertig mediavertegenwoordigers waren er, vooral Europeanen. De Nederlandse pers was in Sofia vertegenwoordigd door Tijmen Lensink (De Telegraaf), Roelof de Vries en Andor Faber (Omrop Fryslân), Guus Mater (Trouw), een stevige NOS-equipe en ondergetekende voor AD Sportwereld en de regionale kranten van de Persgroep.  Drie Nederlandse fotografen brachten de Nederlandse successen in beeld: Soenar Chamid, Douwe Bijlsma en André Weening.

De persfaciliteiten waren op zich in orde. De wifi was stabiel en goed, de perstribune en persruimte in de catacomben van het stadion boden meer dan genoeg ruimte. Wel had Omrop Fryslan, na problemen bij de WK afstanden in Inzell, bij de ISU verzocht om een ISDN-lijn of wlan-verbinding voor het rechtstreekse radiocommentaar. Er kwam geen reactie en ook geen lijn of kabel, maar de 4G hield het. Verder was de catering uiterst minimaal, met hooguit lauwe koffie en wat koekjes, de hele dag door.

We hielden ons aan  het motto van de shorttrackers: ‘niet zeuren, het is niet anders’. En zagen een prachtig toernooi, waarin van alles gebeurde. Daar had een sfeer zoals in Dordrecht of Ahoy afgelopen jaren heel goed bijgepast. Over twee jaar weer.

 

RIK SPEKENBRINK

Impressie van de entourage en mediafaciliteiten bij het WK shorttrack (Foto’s: Rik Spekenbrink)