Nieuws

Supportersboek wint verkiezing Staantribune

Bij de publieksverkiezing van het voetbalmagazine Staantribune is het boek Elitepauper van schrijver Freek van Kraaikamp uit Sassenheim uitgeroepen tot voetbalboek van het jaar. De schrijver zei bij de prijsuitreiking dat hij actief campagne had gevoerd. Er werden circa 11.000 stemmen uitgebracht.

In zijn boek beschrijft Van Kraaikamp in een rauwe stijl de ruwe wereld van de hooligans als tegenwicht van het leven op kantoor. Hij is supporter van een club die niks wint. Aan de andere kant kent hij een succesvolle carrière, maar dat vindt hij eigenlijk niks. ,,Het gaat om het plezier die de jongens hebben. Het is een ode aan de supporters, zegt Van Kraaikamp”, die zelf jarenlang supporter was van HFC Haarlem.

Met welgeteld twintig stemmen achterstand was de tweede plaats voor Kampioenen ’14-’18 over de vier landskampioenen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Derde werd De F van Feyenoord, een clubencyclopedie van Jan Oudenaarden en Paul Groenendijk.

De verkiezing werd voor derde keer gehouden. Er waren vijftien boeken genomineerd. De val van Oranje van Pieter Zwart en Nouri van Henk Spaan werden vierde en vijfde. Een veel verkocht boek als Wim Kieft - De Terugkeer viel niet in de prijzen.

Twee jaar geleden won De Kist, het levensverhaal van oud-trainer Simon Kistemaker, van Yoeri van den Busken. Vorig jaar ging de eer naar Royston, de biografie van Royston Drenthe, geschreven door Hugo Verkley.

Staantribune-hoofdredacteur Jim Holterhuës: ,,Met deze prijs willen wij, als bewakers van de Nederlandse voetbalcultuur, het voetbalboek in het zonnetje zetten. Niet alleen de bekende bestsellers, maar ook boeken over cultvoetballers, minder populaire clubs of over supporterscultuur. Wij hopen dat voetballiefhebbers die normaal niet zo van lezen houden, worden gestimuleerd om eens vaker een boek te pakken.”