Nieuws

Werken op zondag eindigt voortaan vroeger voor Tom Egbers

De zondagen zijn hem te lang geworden. Daarom is Tom Egbers gestopt als de vaste presentator van het NOS-programma Studio Voetbal op de late zondagavond. Tweeënhalve maand nadat hij werd getroffen door een hartinfarct, presenteerde Egbers afgelopen zondag wel opnieuw het eredivisievoetbal in Studio Sport.

,,Ik heb schitterend werk, maar die zondagen zijn lange dagen en ik wil wel gezond blijven. Ik wil niet die man van het hartinfarct worden”, zei Egbers vrijdag 4 oktober in een interview met NRC. Hij vertelde daarin ook door te gaan met de presentatie van Andere tijden sport, Sportgala, sportjournaals en programma’s rond eindtoernooien met het Nederlands voetbalelftal. Sjoerd van Ramshorst is van invaller tot presentator van Studio Voetbal gepromoveerd.

,,Ik prijs mezelf gelukkig. Ik ben er nog, ik ben niet dood”, zegt Tom Egbers over het hartinfarct dat hem trof op vakantie in Griekenland. ‘You have a heart attack, mister!', hield een arts hem voor toen Egbers zich in het ziekenhuis meldde, op aandrang van zijn echtgenote Janke die hem er grauw vond uitzien. Hijzelf had alleen geklaagd over wat druk hoog in de maag.

Egbers in NRC: ,,Ik werd getrombolyseerd, waarna overleg met artsen in Nederland en Griekenland volgde. Met een krakkemikkig vliegtuigje ben ik naar Athene vervoerd, samen met Janke. Daar zijn stents geplaatst, terwijl ik via een monitor meekeek en de chirurgen complimenteerde met hun goede werk. Zes dagen later mocht ik naar huis."

Op advies van zijn cardioloog in het AMC in Amsterdam heeft Tom Egbers zich voorgenomen voortaan minstens twee aangesloten dagen per week niet meer te werken. ,,Mijn vader, die op zijn 46ste aan een hartinfarct overleed, werkte van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Dan wordt dat normaal hè. Ik heb nog nooit het vlees gesneden op zondagavond. Sinds de jaren doe ik voetbal op de vroege zondagavond. Ik voel me als een speler die op z'n 32ste tot de conclusie komt dat het messcherpe van zijn fysieke gestel er niet meer is. Het blijft een snoeiharde confrontatie met jezelf. Een lesje in nederigheid ook; iedereen is vervangbaar."

Zijn afwezigheid leidde tot uiteenlopende reacties op social media. ,,In de tijd dat ik het soms overnam van Jack van Gelder schreven ze ook dat Jack niet terug hoefde te komen, want 'wat een fris geluid'. Ik weet hoe het twitterriool werkt. Leuk is het niet, maar ergens denk ik na alles wat er is gebeurd ook: zoek het lekker uit."

Hij merkt al hoezeer zijn even is veranderd. ,,Laatst reden we op de terugweg van een voorstelling in Groningen langs de Veluwe. Het regende, maar we hebben heerlijk gewandeld. Dat zou ik vroeger nooit hebben gedaan. Dan moest ik, hup, snel naar Hilversum, vanwege een of andere bespreking. Nu denk ik: je hebt onvoorstelbare mazzel gehad. Het is je plicht daarvan te genieten."