Nieuws

Mart Smeets wees de NBA af

In de VARA Gids onthult Mart Smeets in een lofzang op het NBA-basketbal dat hij in 1983 een aanbieding heeft afgeslagen om in dienst te treden van de Amerikaanse organisatie. Hij werd gevraagd de NBA in Europa te gaan vertegenwoordigen. Smeets (36 jaar destijds) sloeg de aanbieding af. Hij koos voor de NOS.

,,In 1983 werd me aangeboden de NBA in Europa te gaan vertegenwoordigen, want de organisatie  zocht uitbreiding van haar marktterrein. NBA-commissaris David Stern vroeg het me in Milwaukee tijdens een diner. Ik bleef echter de NOS trouw”, schrijft Smeets. Hoe (én of) de NBA de wens naar expansie in Europa toen heeft ingevuld, blijft onvermeld.

,,De NBA is voor mij de best georganiseerde sportorganisatie ter wereld”, aldus Smeets. ,,Het televisiebereik is bijna 90 procent van de wereldbevolking, in bijna 200 landen. Het smijten met honderden miljoenen neem ik op de koop toe. Het is een vorm van parvenu-gedrag, daar moet je doorheen kijken. Je moet slechts naar de verbindende schoonheid van de sport kijken en dat patserige en blingbling-gedoe buiten beschouwing laten.”

Samen met Ronald van Dam en Frank Visschraper doet Smeets voor Ziggo Sport verslag van de NBA-wedstrijden. ,,Voor vaak een zeer beperkt aantal kijkers, midden in de nacht in over het algemeen doodstille studio’s. Iedereen slaapt, maar een klein groepje mannen zorgt ervoor dat live-wedstrijden uit de States op deugdelijke manier op uw huisbiosje komen.”

Smeets: ,,Met de NBA werken vraagt een speciale manier van leven, een zekere vorm van ‘getikt zijn’. Je bestudeert altijd de box-scores, je leest je gek binnen de Amerikaanse pers en je doet, als je geen nachtwedstrijd hebt gehad, na het opstaan één ding direct: de NBA-uitslagen checken alvorens je koffie zet en een normaal gesprek met je vrouw begint.”

(Bron: VARA Gids)