Nieuws

Voor 'Rainbow Warrior' Smeenk gaat homoacceptatie niet snel genoeg

Voor ANP-journalist Thijs Smeenk is er ondanks de symboliek van de World Coming Out Day nog een wereld te winnen. Leuk, de regenboogarmbanden om de bovenarmen van de aanvoerders. En hij prijst ook de inzet van FOX Sports, die afgelopen zondag werkte met plopkappen in regenboogkleuren.

,,Een groot compliment aan de collega's van FOX Sports, zij hebben een grote rol gespeeld dit weekeinde! Zowel de verslaggevers, presentatoren als commentatoren", looft Smeenk de collega's op Facebook. ,,Een volgend stapje is gezet en we gaan door. Net zolang totdat mensen op een dag lachend tegen elkaar zeggen: 'Weet je nog, vroeger? Dat we echt dachten dat er in het voetbal geen homo's rondliepen. Wat waren we naïef. En wat zullen die spelers zich slecht gevoeld hebben, toen ze nog niet de ruimte hadden om zichzelf te zijn. Gelukkig weten we nu wel beter. Jammer dat het zo lang heeft moeten duren."

Thijs Smeenk haalde onder meer de uitzending van Hart van Nederland (SBS6), waarin hij verkondigde dat er nog een wereld te winnen is, ondanks zijn inspanningen en die van de John Blankenstein Foundation. Voor de 2019 Coming Out Day deelde deze stichting meer dan 10.000 regenboogbanden uit aan aanvoerders van voetbalteams.

,,Homo zijn in het voetbal blijft een groot taboe in alle kleedkamers”, zei Smeenk in Hart van Nederland. ,,Ik ben op mijn 15e gestopt met voetbal omdat ik me onveilig voelde. Het ging steeds minder over voetbal en meer over meisjes en seks. Ik merkte dat ik de outsider werd.” Op zijn 23ste kwam Thijs uit de kast en op zijn 30ste begon hij weer met spelen. ,,Er is de afgelopen twintig jaar veel gebeurd. Ik merk een groot verschil. Ik geef ook voorlichting op scholen en veel meer jongeren en kinderen kennen het begrip LHBTI. Erover praten is het begin, dus zelfs een klein gebaar zoals zo’n band dragen, heeft een groot effect.”

Toch wees Smeenk op het tv-item van SBS6, waarin werd gesteld dat het ,,ons lukte om slechts één persoon voor de camera over dit onderwerp te spreken".

,,In en rond stadions en mijn omgeving heb ik dit weekeinde best veel mensen gesproken die er nog steeds van overtuigd zijn dat er in het voetbal geen tot nauwelijks homo's rondlopen", aldus Smeenk. ,,Mensen die niet willen of kunnen inzien dat er hele andere redenen en oorzaken zijn dat ze onzichtbaar zijn. Wat zou ik deze mensen graag verhalen vertellen van voetballers die ik ken en die nog in de kast zitten. Het zou het zoveel makkelijker maken en het proces doen versnellen. Maar dat kan niet. Uit de kast komen blijft een persoonlijke keuze."

Hij ergerde zich ook aan de minutenlange spreekkoren vanaf de Bunnik Side bij FC Utrecht - PSV, waar hij voor zijn werk was: 'Alle boeren zijn homo's'. Niemand die gek opkijkt of laat staan er iets van zegt. We vinden dat al jarenlang normaal. En zo kan ik nog wel even doorgaan."

De homoacceptatie vergt volgens hem ,,tijd, heel veel tijd. Soms zouden we willen dat het sneller gaat, maar in de voetbal- en sportwereld moeten we echt van heel ver komen."