Nieuws

Sportwebsite kritisch podium in Rusland

In zijn wekelijkse column ’Mockba’ in Het Parool signaleerde Derk Sauer de opvallende rol die de website Sports.ru in Rusland heeft gekregen. ‘Sports.ru  is de plek geworden waar lezers hun ongenoegen kunnen uiten en dissidente opinies de ruimte krijgen’, schrijft Sauer.

Derk Sauer werkte tientallen jaren geleden in Nederland als sportverslaggever voor onder meer Nieuwe Revu. Daarna verlegde hij zijn media-activiteiten naar Rusland.

De sportwebsite is volgens Sauer een vluchtheuvel geworden omdat 'gewone' nieuwsmedia aan banden zijn gelegd en de staatsmedia een constante stroom propaganda over het Russische publiek uitstorten, ,,Of het nu feminisme, de strijd tegen racisme of homofobie is, sport zit niet in een vacuüm," legt Dimitri Navosja, oprichter van de website, uit in de column van Derk Sauer. .

En zo vind je op Sports.ru - naast de voetbaluitslagen - kritische artikelen over de geschiedenis van Sovjetpropaganda, seksisme en staatsbemoeienis in de sport. Tijdens de grote protesten afgelopen zomer bracht de website een serie voetbalshirts en hoody's op de markt met de tekst 'Comon' - een woordspeling op de gevreesde oproerpolitie Omon. De opbrengst ging naar een vrijwilligersorganisatie die steun geeft aan gedetineerde actievoerders.

Jojeri Dojed - de sterinterviewer van Sports.ru - is uitgegroeid tot een van de gezichten van de Russische oppositie. Hij heeft inmiddels zijn eigen YouTubekanaal met zes miljoen volgers en hij riep ze deze zomer allemaal op de straat op te gaan. En oprichter Navosja nam het al diverse keren publiekelijk op voor oppositieleider Aleksej Navalny- staatsvijand nummer 1 van het Kremlin. Inmiddels is Sports.ru volgens Sauer zo groot en financieel onafhankelijk dat ingrijpen een grote rel zou betekenen.

Sports.ru beraadt zich inmiddels over een sprong naar het buitenland maken, met sites in onder andere Engels, Arabisch en Spaans.