Nieuws

Tarieven freelancers moeten fors omhoog

De kantonrechter in Amsterdam heeft in twee gevallen bepaald dat twee regionale kranten van de DPG Media (voorheen De Persgroep) hun tarieven voor fotografen en freelance-journalisten met ruim 50 tot 60 procent moeten verhogen. De rechtszaak was aangespannen door fotograaf Ruud Rogier (Brabants Dagblad) en freelance-journalist Britt van Uem (Tubantia). 

Volgens de rechter moeten de tarieven omhoog van 42 naar 65 euro per gepubliceerde foto en van 13 naar 21 cent per woord. Het is voor het eerst dat een rechter ingrijpt in de tarieven die een krant uitbetaalt. Grond daarvoor is de Wet Auteurscontractenrecht, die in 2015 werd aangepast om freelancers beter te beschermen. Daarin staat dat zij recht hebben op een 'billijke' vergoeding. 

,,Een historische uitspraak", reageerde Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ in Trouw. ,,Deze nieuwe tarieven zijn nog steeds vrij dramatisch, maar het is wel een hogere bodem voor de kleine regionale titels. Hier knokken we al jaren voor."

Uit onderzoek van de NVJ blijkt dat er een gapend financieel gat bestaat tussen redacteuren in vaste dienst en freelancers, terwijl van de laatsten ook vakwerk wordt verwacht. Landelijke kranten betalen hun freelancers meer dan regionale kranten, die meestal een kleinere oplage hebben.

Volgens Bruning heeft deze uitspraak gevolgen voor de hele regionale journalistiek. ,,We kunnen nu met een grote groep freelancers naar de rechter stappen, óf met DPG Media om de tafel gaan zitten." DPG Media, die ook Trouw, de Volkskrant en het AD uitgeeft, liet tegenover Trouw weten een hoger beroep te overwegen. ,,Het is belangrijk voor alle betrokkenen dat ook regionale journalistiek rendabel blijft."