Nieuws

‘Sportjournalistiek dekmantel voor onderzoeksjournalistiek in Oost-Europa’

In een vervolg op zijn column over de maatschappelijke rol van sportwebsite Sports.nu in Rusland belichtte Derk Sauer zaterdag 9 november een Roemeense documentaire met sportjournalisten in de hoofdrol.

In de documentaire Colectiv komt naar voren hoe de journalisten van de krant Sport Express in Boekarest een omvangrijk netwerk van corrupte ziekenhuismanagers en artsen bloot legden. Na de brand in een disco, met 27 doden en 180 gewonden tot gevolg, ontdekten de journalisten geknoei met sterk verdunde desinfecterende middelen, wat leidde tot de onnodige dood van de discobezoekers.

Derk Sauer stelt vast: ‘Waar de sportjournalistiek in Nederland vaak uitblinkt in flauwe grappen en dooddoeners, blijkt die in Oost-Europa en Rusland een goede dekmantel te zijn voor harde onderzoeksjournalistiek. Ook in Roemenië staat de vrije pers sterk onder druk, maar zagen de autoriteiten net als in Moskou het werk van sportjournalisten over het hoofd.’

Onder de titel Collective wordt de docu vertoond op Idfa, het internationale documentaire-festival in Amsterdam dat op 20 november begint.