Nieuws

Pas op de plaats met Theo Koomen Award

De jaarlijkse Theo Koomen Award is voor 2019 niet toegekend voor een reportagemoment uit de sport van vorig jaar. ,,Er sprong niet echt iets uit”, motiveert juryvoorzitter Evert ten Napel dat besluit. Daarom werd gekozen voor een Theo Koomen Oeuvre Award waarmee Mart Smeets is onderscheiden.

Mart Smeets kreeg de Award voor zijn totale werk op het gebied van zowel sport als muziek. ,,Niet alleen weet hij een onuitputtelijke feitenkennis te koppelen aan een bloemrijke vertelstijl, die nooit verveelt. Verschillende sporten mochten profiteren van zijn vakmanschap. Als Mart Smeets verslag deed, waanden de kijkers en luisteraars zich in het stadion of langs het parcours van de Tour de France”, aldus Evert ten Napel.

De Theo Koomen Award wordt sinds 2012 jaarlijks uitgereikt in het NPO Radio 5-programma ‘Bert op 5’ van Bert Kranenbarg. De Theo Koomen Award is in 2012 ingesteld voor het beste sportverslag op radio of tv van het jaar. De prijs is genoemd naar radioverslaggever Theo Koomen, die in 1984 bij een verkeersongeluk om het leven kwam.

Voor 2018 ging de prijs naar Sebastiaan Timmerman (NOS) voor zijn reportage over de gouden schaatsrace van Esmee Visser op de olympische 5.000 meter in Zuid-Korea. ,,Het is echt lastig gebleken voor 2019 iets eruit te pikken waarmee de prijs cachet behoudt. Daarom is nu voor deze Oeuvre Award gekozen”, aldus Ten Napel.

Winnaars sinds 2012 waren Hans van Zetten, Andy Houtkamp, Jack van Gelder, Gio Lippens, Olav Mol, het Rijnmond-duo Sinclair Bischop/Dennis van Eersel en Sebastiaan Timmerman.