Nieuws

Der Kicker licht eigen oorlogsverleden door

Het Duitse sportblad Der Kicker bestaat dit jaar 100 jaar. Het jubileum is voor het magazine aanleiding om in een serie de rol van Der Kicker in de Nazi-periode (1933-1945) tegen het licht te houden. Drie onafhankelijke sporthistorici beschrijven daarin hoe het Duitse sportblad trouw de lijn van het Hitler-regiem volgde.

De voorpagina van de eerste uitgave in juli 1920.

Illustratief voor de ombuiging die Der Kicker in 1933 maakte, was het afscheid van Walther Bensemann, de oprichter en hoofdredacteur die het blad in 1920 oprichtte. Bensemann, die joods was, zocht eind maart een veilig onderkomen in Zwitserland waar hij een jaar later op 61-jarige leeftijd overleed.  

Zijn afscheid beperkte de redactie op 30 mei 1933 tot twee zinnen. ‘Op verzoek van de heer Bensemann publiceren wij dit betreurenswaardige bericht zonder commentaar’, meldde de redactie. In hetzelfde blad waarin op 28 maart de laatste bijdrage van Bensemann stond, vermeldde het blad vet gedrukt een dankwoord aan Adolf Hitler, uitgebracht door de Rijksinstantie voor lichamelijke oefeningen en sport.

Bensemann had vóór de machtsovername in Hitler al moeten instemmen met de financiële steun van investeerder om Der Kicker in stand te kunnen houden. Zowel de nieuwe uitgever als nieuwe hoofdredacteur ontpopte zich als een Nazi-aanhanger. Voordien had het blad zich nooit over politiek uitgelaten, maar onder Hitler kreeg de Führer regelmatig veel lof toegezwaaid. Bovendien bleef de eerder prominente inbreng van joodse voetballers voortaan onvermeld. In 1944 moest Der Kicker stoppen met de uitgave. Vanaf 1951 verscheen het blad weer.  

Op de Duitse tv besteedde ARD in een documentaire aandacht aan het jubileum. De streamingsdienst DAZN doet dat in een serie van vier delen.

In het jubileumjaar 2020 heeft Der Kicker 53 covers sinds 1920 samengebracht op een kalender.

In Europa bestaat alleen de Italiaanse Gazzetta dello Sport langer, sinds 1896 al.  Der Kicker, dat twee keer per week verschijnt is tegenwoordig op internet de meest geraadpleegde sport-website in Duitsland. Volgens de marketing-directeur overtrof in 2018 de digitale omzet voor het eerst die van de gedrukte uitgave. Inmiddels komt driekwart van de omzet volgens hem uit digitale activiteiten. De gedrukte oplage van de maandag-uitgave is gezakt tot 114.700.

Op internet is Der Kicker sinds 1997 actief. Kicker.tv bestaat vanaf 2008. Het magazine dat werd opgericht in Konstanz aan de Bodensee, is sinds 1968 in Neurenberg gevestigd. 

In de documentaire spreken collega’s van concurrerende uitgaven nadrukkelijk over de droge stijl die Der Kicker nog altijd hanteert. Daar staan meningen tegenover van Jürgen Klopp, die zich al 47 jaar lezer noemt, en Uli Hoeness, die zegt: ,,Bij een interview met een verslaggever van Der Kicker praat je over voetbal. Bij een verslaggever van Sport Bild, bespeur je altijd dat hij uit is op een schandaaltje.”