Nieuws

De leegte van de Amstel Gold Race

Geen Amstel Gold Race in de Limburgse heuvels afgelopen zondag, maar dat weerhield fotograaf George Deswijzen er niet van om samen met motard Roger Dinjens het parcours af te gaan. Zo vielen hun ogen op onder meer het monument voor Jean Nelissen, de Mathieu van der Poel Allee en ‘het bankje van Michael Boogerd’.

Mathieu van der Poel Allee, bestaat die echt? Deswijzen: ,,Dat naambord is bevestigd op de plek waar hij vorig jaar aanzette voor de beslissende aanval, ter hoogte van Berg en Terblijt, op zo’n drie kilometer van de finish. Het is daar aangebracht door Eroica, dat is Italiaans voor historisch en de naam van de organisatie die elk jaar een Amstel God Race voor retrofietsen houdt. Het mooie is dat de gemeente Valkenburg aan de Geul nu overweegt die naam officieel te erkennen.”

De Mathieu van der Poel Allee (Foto: George Deswijzen)

Dat kunstwerk met die microfoon? Deswijzen: ,,Dat is het monument dat in 2016 is gerealiseerd ter nagedachtenis aan Jean Nelissen die in 2010 is overleden.

Het monument ter ere van Jean Nelissen (Foto: George Deswijzen)

De microfoon is een eerbetoon aan de vele jaren dat hij voor de NOS verslag deed. Het monument staat op de top van de Gulperberg.”

En dat bankje? ,,Dat bankje staat langs de Eyserbosweg, ergens in de laatste 30 kilometer,  ter hoogte van de plek waar Michael Boogerd elk jaar probeerde weg te komen. Daarom noemen we dat bankje naar hem.”

Het ‘bankje van Michael Boogerd’ (Foto: George Deswijzen)

George Deswijzen en Roger Dinjens brachten de leegte rond de Amstel Gold Race 2020 in beeld in een serie van 28 foto’s, die zijn gepubliceerd door de regionale zender L1. Deswijzen: ,,Het was een vreemde gewaarwording, zo leeg als het parcours nu was. Het is verboden terrein voor recreatie. Je kwam slechts een enkeling tegen. Er wordt streng gecontroleerd. Wij mochten er rondrijden omdat we aan het werk waren voor deze fotoserie.”