Nieuws

Affaire Yuri keert terug in boek Hans van Zetten

Wie het commentaar van Hans van Zetten hoort voor de NOS-tv bij turnen of kunstrijden, proeft zowel enthousiasme als deskundigheid. In het boek ‘Hij staat!’ komen naast  ervaringen vooral ook zijn persoonlijke opvattingen tot leven, kleurrijk en onomwonden. Zo leveren de verhalen van Hans van Zetten een boek vol tientallen jaren turngeschiedenis op.

Het boek is een lange vertelling, opgetekend door Marijn de Vries en Lidewey van Noord. De hoofdstukken zijn voor een groot deel gewijd aan turners en turnsters met wie Van Zetten nadrukkelijk te maken heeft gehad.

Hans van Zetten (1948) gaat weinig uit de weg. Hij vertelt over het seksueel misbruik van turnsters, over de escapades van Verona van de Leur en schetst uitvoerig zijn eigen visie op de affaire rond Yuri van Gelder tijdens de Olympische Spelen in 2016.

Hans van Zetten blijkt het volstrekt oneens met het besluit van NOC*NSF om de turner naar huis te sturen. In dat verband is het interessant te lezen hoe (volgens hem) destijds de conversatie verliep tussen Van Zetten en het thuisfront van de NOS.

Uit het boek: ‘Wil je er nader onderzoek naar doen’, vraagt een NOS-medewerker hem. ‘Daar hebben we bij de NOS verslaggevers voor’, reageert Van Zetten. ,Ik ben hier televisiecommentator en ik heb elke dag een wedstrijd voor te bereiden en uit te voeren.’

Ook presentatrice Dione de Graaf polst vanuit Hilversum tevergeefs de mening van de commentator. ‘Hans, wat vind jij van het naar huis sturen van Yuri van Gelder’, vraagt ze.  Zijn antwoord: ‘Ik heb geen mening, ik heb alleen maar vragen. Is het rechtmatig gebeurd? Is de maatregel proportioneel? Is er rekening gehouden met het gelijkheidsbeginsel? Zijn er eerdere gevallen geweest die tot dezelfde sanctie hebben geleid?’

Hans van Zetten herinnert de tv-kijkers er dan aan hoe Erica Terpstra als voorzitter van NOC*NSF tijdens de Olympische Winterspelen in 2010 in beschonken toestand de media te woord stond en gewoon in functie kon blijven.

Uit het boek: ‘Hans wacht even op een reactie van Dione, maar het blijft stil aan de andere kant van de lijn. Dus gaat hij over tot de orde van de dag: de teamfinale met de Nederlandse vrouwen. Hij geniet met volle teugen.’

Van Zetten vertelt in het boek ook dat een onderzoek van de NOS naar de gang van zaken rond Yuri van Gelder geen feiten oplevert en dat de geruchten over cocaïnegebruik en het storen van de andere turners in hun slaap onwaar blijken.

In Rio stond Van Zetten met zijn (onuitgesproken) mening destijds vrijwel alleen tussen de mediavertegenwoordigers. In de verslaggeving van vrijwel alle media klonk doorgaans begrip door voor de beslissing van NOC*NSF.

Na de Olympische Spelen liet Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF én chef de mission)  in het boek Presteren zijn eigen ervaringen beschrijven. Over de berichtgeving rond de affaire Yuri van Gelder liet hij noteren: ‘Wat me ook opvalt, is het verschil in perceptie tussen de journalisten die in Rio zelf actief zijn en begripvol berichten over de gebeurtenis en anderzijds hun collega’s van dezelfde media die in eigen land over de kwestie schrijven en Yuri meer beschouwen als slachtoffer dan als dader.’

 

Titel: Hij staat! – Verhalen uit het turnleven van Hans van Zetten

Omvang: 298 pagina’s, niet geïllustreerd

ISBN: 978 90 488 4331 2

Prijs: € 21,99