Nieuws

Ode aan Feyenoord in boeken en special

Op 6 mei 1970 won Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup voor landskampioenen. Feyenoord brengt daarom in samenwerking met het AD het boek ‘Voor Altijd De Eerste’ uit. Daarnaast verscheen bij Kick Uitgevers het boek ‘Leve Feyenoord 1 – De Cup in de Kuip’ in twee verschillende uitvoeringen. Vorige maand kwam Voetbal International al met een special met als titel ‘Feyenoord 1970 – De Eerste’.

De cover van Voetbal International

De titel Voor Altijd De Eerste is een hint naar Ajax, dat er pas ná Feyenoord in slaagde de Europa Cup te winnen. De journalisten Ellen Mannens en Robert van Brandwijk halen de tijd van toen naar nu door verhalen te vertellen die dicht op de huid van de lezer zitten. Aan de hand van gesprekken met hoofdrolspelers als Rinus Israël, Wim Jansen en Franz Hasil, ooggetuigen, supporters, tegenstanders. Door middel van honderden kranten- en tijdschriftartikelen laten ze het voetbaljaar herleven.

In Voor Altijd De Eerste komen volgens de auteurs naast bekende vooral minder bekende feiten uit het Europese seizoen 1969-1970 aan bod. Zo wilde trainer Ernst Happel bij zijn aantreden al weten wat zijn premie zou zijn bij het behalen van de Europa Cup, zou Willem van Hanegem bijna geen Feyenoorder meer zijn geweest, probeerde tegenstander Legia Warschau geld naar Nederland te smokkelen en hield de politie de feestvierende menigte van 200.000 mensen op de Coolsingel in bedwang met slechts 23 agenten.

De verhalen over en rond de wedstrijden worden aangevuld met persoonlijke herinneringen, foto’s en verzamelingen van de trouwe supporters die Feyenoord door heel Europa achterna reisden. Daarnaast publiceert Voor Altijd De Eerste bijzonder beeldmateriaal van de fotografen Tonny Strouken en Frans Hemelrijk, die het seizoen vastlegden in kleur. Voor die tijd uitzonderlijk.

Voor de eerste druk van het boek Leve Feyenoord 1 – De Cup in de Kuip konden lezers kiezen uit een cover met respectievelijk Willem van Hanegem, Ove Kindvall en Rinus Israël, inclusief een shirt met handtekening van de favoriete speler. De edities met Kindvall en Israël zijn uitverkocht. De vraag naar een cover met Van Hanegem is zo groot dat er een tweede druk verschijnt.

De teksten in dit rijk geïllustreerde boek zijn van de journalisten Jaap Visser, Matty Verkamman, Jan D. Swart en Peter Ouwerkerk. Het boek is uitgevoerd op groot formaat (30 x 30 cm). Naast de glorieuze eindstrijd worden hierin ook de schitterende zege op AC Milan en de baggergevechten in Oost-Berlijn en Warschau met Vorwärts en Legia tot leven gewekt in meeslepende reconstructies.

 

Titel: ‘Voor Altijd De Eerste’  

Prijs: € 27,95

Titel: Leve Feyenoord 1 – De Cup in de Kuip

Omvang: 312 pagina’s, 30 x 30 centimeter, geïllustreerd

ISBN: 978 94 9155545 9

Prijs: 49 euro

ISBN: 978 94 915 5543 5  (luxe edititie)

Prijs: € 100,99 (luxe editie)