Nieuws

‘Nooit natrappen’, titel boek Ernie Brandts - Voetbalhumor?

Met als titel ‘Nooit natrappen’ is deze maand een biografie verschenen van oud-topvoetballer en trainer Ernie Brandts, opgetekend door de doorgewinterde sportjournalist Louis Bovée.

Volgens uitgever, Edicola Sport, vertelt Brandts openhartig en zonder rancune over zijn loopbaan als voetballer en trainer. ‘Ernie’s karakter kenmerkt zich door loslaten en vergevingsgezindheid’, meldt de uitgever over Brandts, die met Oranje de finale van het WK in 1978 speelde en met PSV de UEFA Cup won. 

Verslaggever Ad Pertijs van BN/De Stem plaatste na lezing van het boek wel wat vraagtekens bij de titel ‘Nooit natrappen’. Volgens Pertijs kun je je afvragen waarom de oud-international en huidige trainer van FC Eindhoven gekozen heeft voor uitgerekend deze titel.

,,Is het voetbalhumor? Of zijn de uithalen in het boek een hartenkreet om erkenning voor alles wat hij heeft gepresteerd als voetballer en vooral als trainer?”, schrijft hij. ,,Feit is dat Ernie Brandts iets meer dan 200 pagina’s lang openhartig zijn ongezouten mening geeft over de mensen in de voetballerij die hem niet serieus namen, bedonderden, of pijn hebben gedaan. Van Eric Gerets, die zijn vriendin probeerde te versieren, Jan Reker (‘hij goochelde met me’), Piet de Visser (‘ik ontdekte Ronaldo. Piet eiste die eer altijd op’), Marco Boogers (‘probeerde me bij FC Dordrecht zoveel mogelijk te negeren’), Gérard de Nooijer (‘achterbaks’), tot Peter Hyballa (‘ik denk dat hij jaloers op me was’).”

Volgens de aankondiging van het boek presteerde Brandts bij NAC ‘het onmogelijke’. ,,Hij loodste de Bredase club naar de derde plaats in de eredivisie. Ongekend! Ondanks dat zette de directie Ernie op straat De reden hiervan wordt in deze biografie uitgebreid beschreven, evenals zijn ervaringen als assistent van de markante Bobby Robson, de sluwe Eric Gerets en de ondoorgrondelijke Dick Advocaat. In ‘Nooit natrappen’ laat de van nature bescheiden Ernie Brandts voor het eerst het achterste van zijn tong zien.”

 

Titel: Nooit natrappen

Auteur: Louis Bovée

Aantal pagina's:       192

ISBN/ EAN:      9789493160187

Prijs: €21,95