Nieuws

Kritische reacties op tweede boek over Fernando Ricksen

De verschijning van een tweede boek over oud-voetballer Fernando Ricksen heeft tot kritische reacties geleid. In het vervolg beschrijft Vincent de Vries wat Ricksen doormaakte nadat bij hem ALS was geconstateerd. Het eerste boek, Vechtlust, verscheen eind oktober 2013, vrijwel gelijktijdig met het moment waarop de diagnose ALS werd bevestigd. Ricksen overleed op 18 september 2019 op 43-jarige leeftijd.

In het nieuwste boek De finale Strijd komt naar voren dat Ricksen ook tijdens zijn ziekteproces zoop en snoof.  ,,Ik mag de conclusie wel trekken dat hij naast ALS ook ADHD had en verslaafd was. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat hij weer cocaïne snoof en dronk op het moment dat hij al een jaar ALS had. Op het moment dat Vechtlust uitkwam, was hij nog clean, maar kennelijk kon hij het daarna niet verkroppen dat hij vanwege ALS moest stoppen als jeugdtrainer bij Fortuna Sittard. Hij is toen gevlucht in oude gewoontes”, vertelt De Vries op de websites van het AD en de regionale kranten van DPG.

De Vries noemt zich in interviews een vriend van Ricksen. Na de crematie in Glasgow nam hij zelfs de urn mee naar Zwolle waar hij deze bij een crematorium een tijd lang in bewaring gaf. ,,Als journalist heb ik Fernando onder meer enkele keren bij zijn clubs in het buitenland opgezocht. Toen vertelde hij me al enkele dingen waarvan hij zelf zei: ‘schrijf dat maar niet op, schrijf dat maar niet op.’ Daaruit is een vertrouwensband ontstaan die is uitgegroeid tot vriendschap en het eerste boek”, aldus De Vries op NPO Radio 1.

De aankondiging van het  tweede boek viel verkeerd bij onder anderen Kevin Hofland, de coach van Ricksen’s  club Fortuna Sittard. In januari 2018 onthulde Hofland samen met Mark van Bommel een bronzen beeld van Ricksen bij het supportershome van Fortuna Sittard. ,,Vervolgboek vol bizarre feiten: ‘Bizar dat je zo moet scoren over de rug van een ander. Onwaarheden die erin staan. Vrouw en vriend die genegeerd worden. Triest echt diep triest’, twitterde Hofland.

Op NPO Radio 1 reageerde Vincent de Vries daarop met: ,,Jammer dat Kevin Hofland het zo naar buiten brengt. Hoe kan hij op het moment dat hij het boek nog niet gelezen had, zeggen dat er leugens in staan. Ik verdien ook niets aan het boek. Een deel van de opbrengst gaat naar de Rangers Charity Foundation en de Stichting ALS.’’

In dagblad De Limburger schreef chef sport Patrick Delait een kritische column over het tweede boek: ‘Ik vraag me af hoe diep Vincent de Vries in al die jaren tot Ricksen is doorgedrongen. Wie in het eerste boek over de excentrieke voetballer zocht naar een diepere laag voor diens ontspoorde gedrag, kwam bedrogen uit. Dat De finale Strijd wordt gepromoot met het 'zuip- en snuifgedrag' van Ricksen doet weinig beterschap vermoeden. Ik had liever gezien dat Vincent de Vries af en toe terughoudender was geweest in het uitventen van het verdriet en het ongerijmde. Vriendschap kan niet zonder discretie. De biograaf en zijn uitgeverij ruiken geld en dus moet er ook gescoord worden. Dat voelt ongemakkelijk, ook al had de man om wie het in het boek allemaal draait, zelf weinig scrupules’, schrijft Delait.