Nieuws

Mark Hoogstad geëerd met journalistieke beurs

De in 2018 overleden Rotterdamse journalist Mark Hoogstad krijgt postuum een eigen beurs. De gemeente Rotterdam heeft hiervoor 12.500 euro ter beschikking gesteld. Voorwaarde is dat er ook andere partijen financieel mee gaan doen aan de Mark Hoogstad-beurs.

De financiële bijdrage zal jaarlijks worden geschonken aan een ervaren journalist uit de regio om diepgravend onderzoek te kunnen doen naar een Rotterdams onderwerp. Komend voorjaar wordt bekend hoe journalisten zich kunnen aanmelden voor de beurs. 

Hoogstad werkte dertien jaar (1994-2007) op de sportredactie van NRC en was daarna stadsverslaggever in Rotterdam voor NRC, AD Rotterdams Dagblad en Trouw. In 2017 verliet hij het AD en publiceerde hij zijn boek 'Rotterdam, stad van twee snelheden'. In augustus 2018 won Mark Hoogstad voor dat boek de Persprijs Rotterdam 2018.

Journalisten kunnen een plan indienen voor bijvoorbeeld een boek, longread of podcast. Een onafhankelijke jury zal bepalen wie de winnaar wordt. Het fonds is een initiatief van mensen die dichtbij Hoogstad stonden. ‘De Mark Hoogstad-beurs eert de journalistieke erfenis van Hoogstad én levert een waardevolle impuls aan het lokale journalistieke landschap van Rotterdam’, staat in een persbericht. 

,,Een supermooi initiatief. Zo houden we mijn vader en zijn werk in leven", zegt Floor, de dochter van Mark Hoogstad. ,,Ik denk dat hij heel trots zou zijn geweest dat er in zijn naam een journalist wordt aangespoord om de tijd te nemen om iets moois te maken.”