Nieuws

'Alles is nu anders bij Formule 1’

Niet méér dan 23 schrijvende journalisten en 30 fotografen krijgen bij het eerste drieluik in de Formule 1 toegang tot de racecircuits. Tot de uitverkorenen behoren ook journalist Erik van Haren (De Telegraaf) en fotograaf Peter van Egmond. Ze moeten zich houden aan strenge veiligheidsregels. ,,Die wil ik ook echt respecteren. Zo hoop ik bij te dragen aan versoepeling bij de volgende races  waar dan mogelijk meer collega’s welkom zijn”, aldus Van Haren.

Erik van Haren doet verslag als video-journalist, met mondkapje op. (Foto: Erik van Haren)

Als journalist van De Telegraaf ziet Van Haren in het mediacentrum alleen buitenlandse collega’s van onder meer de grote Europese kranten en sportdagbladen als L’Équipe en La Gazzetta dello Sport om zich heen. ,,Dat De Telegraaf hiervoor is geselecteerd, heeft meerdere redenen, zo heb ik uit navraag begrepen”, aldus Van Haren. ,,Op de eerste plaats hebben wij al sinds het begin van de jaren 90, in de tijd van Jos Verstappen, een permanente pas, wat momenteel ook geldt voor AD, De Limburger en Formule 1 Magazine. Wij zijn de races altijd blijven volgen, ook in de jaren zonder Nederlandse inbreng. Nu Max Verstappen een hoofdrol vervult in de races is Nederland als mediummarkt belangrijk voor de organisatie en dat de keus op ons valt komt ook door het bereik en de uitstraling die we hebben.”

Niet alleen journalisten en fotografen zijn lang niet zo massaal aanwezig als gewoonlijk. Ook diverse tv-rechtenhouders hebben geen verslaggevers en cameramensen uitgezonden. Volgens Van Haren volgen hooguit zes tot acht rechtenhouders de races ter plekke. Onder andere Ziggo en de zenders uit België, Zweden en Hongarije waren er niet in Oostenrijk.

Erik van Haren is inmiddels vertrouwd geraakt met de rituelen die horen bij de races in coronajaar 2020. ,,Alles is anders. Het begint al bij de ingang van het circuit waar elke keer je temperatuur wordt gemeten. Je moet vrijwel overal een mondkapje dragen. Je mag niet op het paddock, je hebt dus geen direct contact met de coureurs of andere mensen van het team. In het perscentrum zit je ver uit elkaar en mag alleen aan je tafeltje het mondkapje af. Iedereen moet zich eens in de vijf dagen laten testen op het coronavirus. Voor persconferenties ben je steeds aangewezen op de digitale middelen.“

De rechtstreekse contacten beperkten zich tot een persconferentie met Jean Todt, voorzitter van de autosportorganisatie FIA, en een toevallige ontmoeting met Max Verstappen. ,,Zo heb ik Max in het voorbijgaan een paar keer gesproken, maar dat kon maar heel kort blijven. Verder organiseerde Red Bull op de mediadag een aparte Nederlandse zoom-sessie met Max waarop ook de andere Nederlandse media konden aansluiten. Dat was dan wel net zo eerlijk.”

De vraag dringt zich op wat onder zulke omstandigheden het voordeel is van de fysieke aanwezigheid van een journalist bij de races. Van Haren: ,,Ik kan nu ervaren hoe het werkelijk is in deze situatie, de sfeer beschrijven. Aan de indeling op de grid kon ik ook eerder dan dat het officieel bekend werd zien dat Lewis Hamilton voor de eerste race naar achter was gezet. Dat soort dingen zijn van toegevoegde waarde, en als krant kan De Telegraaf laten zien dat we er daadwerkelijk bij zijn in print, online en via video. Ik zie het ook echt als een voorrecht. Het is juist door al die facetten een journalistieke trip om niet snel te vergeten.”

Na de twee races in Oostenrijk volgt Erik van Haren komend weekeinde de Grand Prix in Boedapest. Daar zijn de veiligheidsvoorschriften nog strenger. Van Haren: ,,In totaal zijn er bij de eerste drie races zo’n tweeduizend mensen van media, teams en organisatie op het circuit. Een heel groot deel daarvan bestaat uit Engelsen, die in Hongarije niet op straat mogen komen. Ze mogen alleen in hun hotel en op het circuit  verblijven, op straffe van een boete van 15.000 euro of een gevangenisstraf. Voor de volgers uit de EU-landen gelden minder beperkingen, maar de organisatie houdt streng vast aan alle andere regels. Ons wordt ook aangeraden om zoveel mogelijk in de ‘bubbel’ te blijven.”

De voorzorgsmaatregelen vanuit de organisatie gaan zover dat fotografen ook in de buitenlucht moeten laten zien dat ze een mondkapje dragen. ,,De organisatie is heel bang dat er anders een verkeerde beeldvorming van de Formule 1 uitgaat. Hopelijk kan dat opleveren dat we bij de races ná Hongarije meer bewegingsvrijheid kunnen krijgen en dat er dan ook meer journalisten en fotografen welkom zijn.”

HENK MEES

Temperatuurcheck bij de entree op de Red Bull Ring (Foto: Erik van Haren)

 Ver uit elkaar in het mediacentrum, vol met lege tafeltjes. (Foto: Erik van Haren)