Nieuws

Frank Kramer (1947-2020)

Ongewoner kon haast niet, zoals Frank Kramer 24 jaar lang commentaar gaf bij voetbalwedstrijden op Eurosport. Hij werd er naar eigen zeggen door de leiding nooit op aangesproken. Kramer overleed dinsdag 1 december op 73-jarige leeftijd.

Frank Kramer maakte er een gewoonte van anekdotes de boventoon te laten voeren in zijn voetbalverslaggeving. Vaak gingen zijn vertellingen niet eens over voetbal. Gedenkwaardig was zijn laatste commentaar in 2018, bij de Amerikaanse MLS-finale tussen Atlanta United en Portland (2-0), midden in de nacht .

27-07-1979 HFC Haarlem - Gillingham Frank Kramer in aktie voor HFC Haarlem (Foto: ANP/ Leo Vogelzang)

Na zijn afscheid zei Kramer daarover: ,,Ik had met mezelf afgesproken dat het geen verslag van de wedstrijd moest worden. Ik had twaalf onderwerpen genoteerd in steekwoorden. Het moest mijn laatste kunstje worden, een van de hoogtepunten in mijn  leven.”

Hij negeerde alles wat de doorsneekijker verwacht. Slechts één keer noemde Kramer die nacht de naam van een speler. „Ja, en dit is weer die Martínez, die heeft de onhebbelijke gewoonte om altijd als ik aan het woord ben, te scoren.”  De hele wedstrijd door vulde Kramer zijn commentaar met anekdotes, gedichten, liedjes en analyses over onder meer de effectenbeurs en de Amerikaanse politiek.

Het was zijn vorm van protest tegen de wijze waarop Eurosport in de loop der jaren hem steeds nadrukkelijker had weggedrukt. ,,Ik kreeg steeds minder wedstrijden, steeds mindere wedstrijden ook. Ik vroeg me af wie er nog keek. Daarom ging ik maar wat analyseren over andere zaken, over tv-programma’s bijvoorbeeld. Bij elke wedstrijd gaf ik beleggingstips. Daar volgde nooit een opmerking op, misschien wel omdat niemand keek, ook de leiding van Eurosport niet.”

Voordat Frank Kramer in 1994 voor Eurosport ging werken, was hij vanaf 1977 actief als presentator van diverse tv-programma’s voor AVRO en KRO.  Hij begon als presentator van AVRO’s Sportpanorama. In die tijd voetbalde hij nog als een ouderwetse technisch, begaafde linksbuiten bij FC Volendam. Zijn loopbaan in het betaald voetbal begon in 1970 bij Blauw-Wit (Amsterdam), dat destijds in de eerste divisie speelde. Nadien kwam hij uit voor FC Amsterdam, MVV, Telstar. FC Volendam, Haarlem, en nogmaals Telstar en FC Volendam. 

Vooraf aan zijn tv-carrière was Frank Kramer leraar Duits en steward bij Lufthansa. Zijn levensverhaal werd door NOS-sportcommentator Philip Kooke in 2019 opgetekend  in de biografie Eeuwig op de vlucht. Kramer was al enige tijd ziek. Zijn overlijden kwam helaas niet onverwacht, aldus Kooke.