Nieuws

Vrouwelijke sportjournalisten in Frankrijk nemen mannelijke collega’s onder vuur

De Franse voetbaljournalist Pierre Ménès is in Frankrijk in opspraak geraakt na onthullingen over seksuele intimidatie van vrouwelijke sportjournalisten. Ménès is een bekende persoonlijkheid als een van de gezichten van tv-sportzender Canal+. Eerder werkte hij ruim twintig jaar voor sportdagblad L’Equipe.

De beschuldigingen over Ménès (57) en collega’s van hem komen aan de orde in een tv-documentaire op Canal+ met als titel ‘Je ne suis pas une salope, je suis une journaliste (Ik ben geen slet, ik ben een journaliste)’. Daarin vertellen twintig vrouwelijke journalisten wat ze zoal hebben meegemaakt. Na de uitzending bleek dat de twee meest cruciale passages over Ménès in opdracht van Canal+ uit de documentair waren weggeknipt.

De gewraakte beelden werden naderhand wel openbaar gemaakt. De beschuldigingen betreffen onder meer beledigingen, ongepaste opmerkingen over hun lichaam of bekwaamheid, verkrachtings­bedreigingen en aanrandingen.

De geknipte delen zoomen in op twee incidenten. In 2011 gaf ­Ménès journaliste Isabelle Moreau bloemen tijdens de honderdste ­aflevering van de uitzending Canal Footbal Club. Hij kuste haar daarbij vol en hard op de mond. Vijf jaar later, in 2016, tilde de sportcommentator na een uitzending voor de ogen van de hele crew en het ­publiek in de studio de rok op van Marie Portalano, de maakster van de documentaire. Daarna greep hij haar bij haar kont.

Ménès reageerde aanvankelijk nogal koel. Hij vond dat Moreau haar gevoelens anno 2021 laat leiden door een wereld na #MeToo.  ,,Als je een meisje niet meer mag plagen omdat ze een meisje is, dan wordt het ondraaglijk”, stelde hij. Zijn reacties wekten veel afschuw op de social media onder de hashtag #PierreMenesOut.  Een groep van 150 vrouwelijke journalisten reageerde in een open brief in de krant Le Monde.

Later zei Ménès in een reactie: ,,Ik heb diepe spijt, of het nu gaat om Francesca, Marie en Isabelle. Nu begrijp ik dat dit controversieel is. Ik kan aan mezelf niet eens uitleggen hoe ik dit heb kunnen doen. Ik kan begrijpen dat ik nu op een gewelddadige manier word bekritiseerd. Ze hebben gelijk als ze boos zijn en mij dat kwalijk nemen. Ik zal nooit meer betrapt worden op dat soort dingen.” ​

Een onderzoek van de mediawebsite CSA wees uit dat 13 procent van de Franse sportjournalisten uit vrouwen bestaat.