Nieuws

Michel Wuyts is nog niet ‘uitverteld’

In België is nogal wat beroering ontstaan over het aanstaande afscheid van de tv-commentatoren Michel Wuyts (64) en Frank Raes (67). Voor het tv-publiek zijn het twee bekende gezichten bij de verslaggeving van wielrennen en voetbal. Veel Nederlandse tv-kijkers kiezen bij wielerwedstrijden voor het commentaar van het duo Michel Wuyts en José De Cauwer.

De Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT) voert een verjonging door. Wuyts wordt als wielercommentator vervangen door het trio Karl Vannieuwkerke (50), Renaat Schotte (52) en Ruben Van Gucht (35). Raes geeft zijn plaats aan de tafel van het wekelijkse voetbalpraatprogramma ‘Extra Time’ door aan Aster Nzeyimana (27).

Michel Wuyts in een commentaarcel (Foto: Alex Vanhee/ANP).

Wuyts vertrekt met tegenzin. ,,Ik had gehoopt om op zelfstandige basis nog een tweetal jaren voort te kunnen doen.  Ik ben ontgoocheld dat het zo abrupt stopt. Ik ben nog niet uitverteld, niet uitgeblust. Ik heb nog de energie en het fanatisme om er tegenaan te gaan. Met bovendien meer interne rust en zelfverzekerdheid”, reageerde Wuyts in De Tijd.

Volgens De Tijd is de nieuwe topman van de VRT, Frederik Delaplace, verantwoordelijk voor het besluit. Hij legt meer de nadruk op personeelsmobiliteit. Ook zou het een kwestie van geld zijn voor de VRT, die al even aan bezuinigen is.

Wuyts wordt in december van dit jaar 65 en moet met pensioen. Zijn werk wordt verdeeld over drie man. Karl Vannieuwkerke gaat de grote eendagswedstrijden volgen, Renaat Schotte zal de etappewedstrijden van commentaar voorzien. Bij veldrijden en vrouwenwielrennen wordt Ruben Van Gucht de stem van de VRT.  José De Cauwer, als freelancer al jaren co-commentator van Wuyts, blijft wel voor de VRT actief. Hij vormt samen Sven Nys, Lieselot Decroix, Ine Beyen en Paul Herygers een team van experts dat de vaste commentatoren moet bijstaan.  

Voetbalcommentator Frank Raes ging al in 2019 met pensioen, maar bleef nog wel aan als presentator. Wuyts en Raes zijn beiden dit jaar nog uitgebreid op het scherm te zien en te horen. Wuyts heeft nog de Tour, de Olympische Spelen, de Vuelta, het WK en de cyclocross-winter op zijn programma staan. Raes verzorgt tijdens de sportzomer de sport-thema’s in  ‘Het Journaal’ en de presentatie van ‘Sportweekend’. Hij wordt ook het gezicht van het ochtendprogramma rond de Olympische Spelen.