Nieuws

Jean Nelissen Award voor Herbert Dijkstra

NOS-sportcommentator Herbert Dijkstra is op 24 juni onderscheiden met de Jean Nelissen Award. Het eerbetoon voor verdienstelijke sportverslaggeving ging eerder naar Mart Smeets (2011), Hugo Camps (2016) en Evert ten Napel (2019). Fotograaf Tonny Strouken ontving in 2016 een oeuvreprijs.

Herbert Dijkstra met de Jean Nelissen Award (Foto: RTV Drenthe/Stijn Steenhuis)

De Jean Nelissen Award is in het leven geroepen door de Stichting Service Médical. Deze mobiele sportgeneeskundige groep nam daartoe het initiatief als blijvende herinnering aan de in 2010 overleden Jean Nelissen, die naast chef-sport van dagblad de Limburger ook NOS-verslaggever was en jarenlang adviseur perszaken was van de Service Médical.

Bij de virtuele uitreiking van de onderscheiding door oud-premier Dries van Agt liet Herbert Dijkstra (54) weten niet langer verslag te doen van de Tour de France. Dijkstra: ,,Ik heb de Tour de France steeds gedaan met zenuwblokkades. Die hadden te maken met de hevige pijnen waaraan ik leed. Die pijn komt voort uit een beschadiging die weer het gevolg is van een ongeluk. De kans is niet groot dat ik ooit nog eens terugkeer in de Tour, ik blijf wel wielrennen doen. het WK, de Olympische Spelen.’’