Nieuws

Keeshond in bekerfinale niet opgemerkt in kranten

Een opmerkelijk beeld in de KNVB-bekerfinale van 1961 tussen Ajax en NAC (3-0): bij de 2-0 van Henk Groot duikt plotseling een wit hondje op naast NAC-doelman Stan de Rijk.  In het pas verschenen boek ‘De kortste weg naar Europa – verhalen rond de KNVB-beker 1960-1970’ staat een foto waarop dat is te zien.

Het hondje in het doelgebied naast NAC-doelman Stan de Rijk heeft geen aandacht voor het doelpunt van Henk Groot in de bekerfinale Ajax – NAC (3-0) in 1961. (Foto: Harry Pot / Anefo).

Volgens auteur Ernst Bouwes is de foto destijds niet in de dagbladen gepubliceerd en werd er ook niets over vermeld in de dagbladen. ‘De fotoredacteuren uit die tijd hebben deze blijkbaar gemist, want de foto verdween in het archief. Ook geen van de journalisten noemt in zijn verslag de keeshond bij het tweede doelpunt’, schrijft auteur Ernst Bouwes. Hij trof de foto aan in de beeldbank van het Nationaal Archief. De foto werd gemaakt door Harry Pot van fotopersbureau Anefo.

Met een verwijzing naar het hondje geeft Ernst Bouwes de bekerfinale van 14 juni 1961 in het boek de naam ‘White Dog Final’, een variant op de ‘White Horse Final’.  Dat was 1923 de eerste eindstrijd om de FA Cup die op het pas geopende Wembley werd gespeeld. Bij die wedstrijd moest een politieagent met de witte hengst Billy het veld vrij maken van het met publiek volgestroomde veld. Door de foto kreeg die FA Cup Final zijn bijnaam. ‘De foto van het grote paard tussen de mensenmassa blijft iconisch’, noteert Bouwes.

Voor zijn boek  heeft Bouwes gezocht naar bijzondere verhalen in elk seizoen van de jaren zestig. Ook zijn alle data, uitslagen en doelpuntenmakers van de bekerwedstrijden in dat decennium vastgelegd. De auteur hoopt dat het boek het startpunt is van een serie waarin de jaren zeventig van de vorige eeuw deel 2 moeten vormen.

Ernst Bouwes (1963) schreef voor onder meer de voetbalmagazines JOHAN en  ELF Voetbal alsmede voor tijdschriften in Engeland, Duitsland en Japan.  Het boek is geproduceerd door Nederlandse Sportliteratuur Uitgeverij in Emst (sportmediashop.nl), telt 164 pagina’s en kost 29,90 euro.