Nieuws

Bas Barkman, biograaf van Rinus Michels, overleden

Bas Barkman is donderdag 21 oktober plotseling overleden. Hij zou binnenkort 63 jaar zijn geworden. Bas Barkman schreef jarenlang als freelancer voor diverse media over sport en sporters. In 2011 verscheen van zijn hand na drie jaar werk de biografie van Rinus Michels.

In de eerste zeven jaar van zijn journalistieke carrière werkte Bas Barkman nauw samen met Rob Willemse. In 1987 schreven ze samen het boek Coach, een bundel interviews met onder anderen Ton Boot, Henk Gemser, Peter Post, en Johan Cruijff. Als duo maakten ze reportages en interviews voor (voormalige) tijdschriften als De Tijd, Haagse Post, Vrij Nederland, Sport International, Elf, Elsevier, HP/De Tijd en Nieuwe Revu.

2011, boekpresentatie Rinus Michels v.l.n.r. Freek de Jonge, Rolf Leeser, auteur Bas Barkman, Sjaak Swart en Leo Beenhakker (Foto: ANP/: SkyHighPics.nl / Leo Vogelzang bv)

,,We werkten samen maar werden als één persoon betaald. Dat bleek op den duur niet meer lonend. Toen zijn we ieder onze eigen gang gegaan”, vertelt Rob Willemse, die nog voor onder meer Helden Magazine werkt.

Bas Barkman ging verder als freelancer voor onder meer NRC, HP/De Tijd, Nieuwe Revu en Helden Magazine. Van 1996 tot 2008 was hij redacteur bij HP/ De Tijd met als specialismen sport en misdaad. Daarna wijdde hij zich aan onder meer de biografie van Michels en een boek over American football. De laatste jaren was Bas Barkman actief met het optekenen van levensverhalen en het schrijven van biografieën voor Story Terrace.

Naast zijn werk was Barkman trainer bij Sv Alliance ’22 in Haarlem. Vrijdag 29 oktober wordt er afscheid genomen.