Nieuws

Jan van Ommen overleden

Hij was organisator van de wielerwedstrijden, speaker bij wielrenen, schaatsen en skeeleren en in zijn werkzame leven leidinggevende op de redactie van de weekbladen van Wegener. Het overlijden van Jan van Ommen op 29 maart, op 74-jarige leeftijd, maakte in brede kring veel indruk.  

Jan van Ommen lag sinds januari met hartklachten in het ziekenhuis. Zijn gezondheidssituatie was aanleiding om begin februari de 62ste editie van de Ster van Zwolle als traditionele openingsklassieker van het Nederlandse wielerseizoen af te gelasten. Zijn activiteiten gingen verder.   

Jan van Ommen. (Foto: Dick van der Veen)

In het wielrennen was Van Ommen organisator van de Ster van Zwolle en de Omloop van de IJsseldelta. Ook was hij betrokken bij de aankomsten van OIympia's Ronde in onder meer Emmeloord en Steenwijk. Daarnaast maakte Van Ommen deel uit van de sportcommissie van de KNWU en fungeerde hij als secretaris van de VOW, de belangenvereniging van organisatoren. 

Sinds de eerste skeelermarathon van Steenwijk in 1985 was Jan van Ommen naast organisator tot 2002 ook speaker in alle plaatsen waar de hoofdrolspelers van het skeeleren in actie kwamen.  

Voor zijn activiteiten in de sport werd Jan van Ommen geëerd met het Gouden Wiel van de KNWU en het erelidmaatschap van de schaatsbond KNSB.  

Jan van Ommen stond, nadat hij eind jaren 70 en begin jaren 80 al voor de Zwolse Courant had gewerkt, aan de basis van de zogenaamde weekkranten die uitgever Tijl destijds verspreidde. Later werden dat de huis-aan-huis-bladen van Wegener waar hij tot aan zijn pensioen werkte.