Nieuws

Boeken over Van Aert en Vuelta

 Via het imprint Sportumi, de Sportbibliotheek der Lage Landen, is van  het boek ‘Wonderwout’ over wielrenner Wout van Aert een nieuwe, uitgebreide versie verschenen.  Een extra hoofdstuk is daarin gewijd aan de Tour de France van 2022 met Wout van Aert als winnaar van drie etappes en het puntenklassement.  

In ‘Wonderwout’ wordt de  carrière geschetst van Wout van Aert (27), kleinzoon van Nederlandse grootouders. Chirurg Toon Claes vertelt in het boek over de spannende uren aan de operatietafel tot aan zijn comeback na een zware val in de Tour van 2019.

Auteur Bart Lamers (1967)  is freelance redacteur en copywriter. Voor ‘De Zondag’ verslaat hij voetbal en wielrennen. Lamers woont in Herentals, de woonplaats van Van Aert, en volgt de wielrenner vanaf diens kindertijd.

Wonderwout – Auteur: Bart Lamers - 180 pagina's - prijs: € 20 - Uitgeverij: Willems Uitgevers - ISBN: 9789493242388  

In het zicht van de Ronde van Spanje, die van 19 tot en met 21 augustus door Utrecht en Brabant trekt, zijn er twee boeken verschenen over de Vuelta. In het boek Spaanse Brabanders schetst auteur John van Ierland de ervaringen van Brabantse wielrenners in de Ronde van Spanje. Daarin gaat het niet alleen over etappezeges, maar ook over het werken voor de kopman, de valpartij,  misverstanden, malafide ploegleiders, stakingen en stiekeme nachtelijke activiteiten.

Renners die aan bod komen zijn onder anderen Lars Boom, Stef Clement, Jeroen Blijlevens, Jean-Paul van Poppel, Mathieu Hermans, Gerben Karstens en Rini Wagtmans.

Spaanse Brabanders -  Onze jongens in de Vuelta. - Auteur: John van Ierland – 276 pagina’s  - Prijs:   24,99 – Uitgeverij: Woordmagie. ISBN: 9789083111261

Voor haar nieuwe boek De Spaanse renner heeft schrijfster Lidewey van Noord inspiratie opgedaan in West-Brabant, de streek met oud-renners als Johan van der Velde, Wim van Est en Rini Wagtmans. De novelle (144 pagina’s) verscheen in het kader van  de Ronde van Spanje.  

Van Noord schreef het boek in opdracht van Literair productiehuis Tilt en het Prins Bernhard Cultuurfonds. ,,Het moest een verhaal worden over wielrennen, meer bepaald in Brabant. Verder was ik heel vrij in wat ik wilde schrijven.”

In het boek schetst Van Noord hoe een valpartij op de dag dat de Vuelta door Brabant trekt zware gevolgen heeft voor een Spaanse wielrenner. Een  boer vangt de renner op in zijn boerderij. Volgens de uitgever is De Spaanse renner een diep menselijk verhaal over verlangen, eenzaamheid en de vraag hoe je te verhouden tot de verwachtingen van anderen.

De Spaanse renner – Auteur Lidewey van Noord – 144 pagina’s – Prijs: € 10 – Uitgeverij: Volt – ISBN:  9789021467993