Nieuws

Collectie Persburo Melissen naar Drents Archief

Alles wat door Persburo Melissen aan foto’s is gemaakt, behalve in de hippische sport, is door Jacob Melissen overgedragen aan het Drents Archief in Assen. De foto’s komen op termijn rechtenvrij beschikbaar in de beeldbank van het Drents Archief.

De collectie van circa 500.000 negatieven en 200.000 digitale foto’s uit de periode 1985-2007 omvat onder meer beeld van voetbalwedstrijden van FC Emmen, Veendam en FC Groningen, TT-races, wielerwedstrijden en andere sporten. Het grootste gedeelte heeft betrekking op Drenthe

Jacob Melissen (links) en directeur Corinne Rodenburg van het Drents Archief

,,Geruime tijd geleden al zijn we gestopt met persfotografie. We richten ons nog uitsluitend op de hippische sport. Voor mijn persbureau is de waarde van al die andere foto’s niet meer zo groot. Ook al omdat we ons huis hebben verkocht was het tijd om te ontspullen”, aldus Melissen,

Conservator Mark Goslinga van het Drents Archief is enthousiast over de collectie. ,,Het gaat om uniek historisch beeldmateriaal over tal van facetten uit de geschiedenis van Drenthe van de afgelopen decennia. Gezien de omvang van de collectie, een klus van vele jaren worden om de negatieven te scannen en te beschrijven, om ze uiteindelijk via internet toegankelijk te maken.”

Persburo Melissen leverde decennialang foto’s aan het Nieuwsblad van het Noorden, de Drents Groninger Pers, Boompers, de Telegraaf, het Algemeen Dagblad, ANP en diverse  agrarische weekbladen.

Jacob Melissen heeft zelf altijd gefotografeerd, terwijl zijn echtgenote Warna Speelman de manager van het bedrijf was. In de loop der jaren hebben ze diverse fotografen in dienst gehad, zoals Peter Kuiper, Tonnie Veenstra, Peter Wassing, Wilbert Bijzitter, Remco Veurink en Jan Bouwman.

Jacob Melissen heeft het vak niet van een vreemde: zijn vader Tabertus Melissen was vanaf eind jaren 30 actief als fotograaf van vee en paarden op keuringen en concoursen hippique. Jacob Melissen was rond 1970 enige tijd in de leer bij Persfotobureau Derk van der Veen in Groningen. In 1974 nam hij de zaak van zijn vader over.