NIEUWSOVERZICHT

Wytse van der Goot, tv-verslaggever

Wytse van der Goot, tv-verslaggever

Hij aarzelde niet toen Remko Terlouw, hoofd sport bij SBS6, hem belde. Wytse van der Goot (34) zei meteen ja op de vraag of hij het live-verslag wilde doen bij de interlands van het Nederlands voetbalelftal tegen Marokko en Ivoorkust. Zo kreeg Oranje op SBS6 een nieuwe stem na tien jaar Leo Oldenburger

Kiezen tussen Dumoulin en Oranje

Op de avond dat de NOS op NPO 1 live de huldiging van Tom Dumoulin in Maastricht uitzond, trok SBS 6 met de oefeninterland Marokko – Nederland 1.090.000 kijkers. De deels gelijktijdig uitgezonden huldiging werd door 808.000 kijkers gevolgd.

Breda voor 125.000 euro gastheer van Tour du Jour

Volgens de gemeente Breda kost het de gemeente 125.000 euro om tijdens Tour de France drie weken lang het tv-programma Tour du Jour vanuit Breda te laten uitzenden. Vanaf vrijdagavond 30 juni van 20.00 uur tot 21.30 uur komt het programma op RTL 7 dagelijks vanuit een studio op het terras van restaurant Binnen Breda aan de Haven.

Daphne Koster wil gelijke behandeling

Voormalig voetbalinternational Daphne Koster dringt aan op meer gelijke behandeling voor mannen en vrouwen in de sportverslaggeving. ,,Mannenvoetbal is de norm. Waarom wordt wel steeds over het Nederlands elftal gesproken als het de mannen betreft en is het bij de vrouwen expliciet Nederlands vrouwenelftal?”, zei Koster in het radioprogramma De Perstribune. Hoe het wel kan of moet, kon ook zij niet meteen zeggen.

E-SPORTERS NAAR CHINA

E-sporters naar China

Titels en titeltoernooien zijn er in alle soorten en maten. WK, Grand Prix, World Cup, Champions League – noem maar op. Voor de E-sporters (gamers) is er de League of Legends, een bijzondere naam voor zo’n jonge sport, nog zonder legendarische helden of legendes uit een ver verleden. Hoger nog dan de League of Legends staat de World College Cup genoteerd, een WK waarvoor het Nijmeegse studententeam Dorans zich afgelopen weekeinde als een van de twee Europese deelnemers heeft gekwalificeerd.

Nut van persconferentie wordt betwijfeld

Het nut van een persconferentie met beide trainers na afloop van voetbalwedstrijden, wordt steeds meer in twijfel getrokken. Dat kwam naar voren bij een bijeenkomst in Eindhoven van de NSP met persvoorlichters van eredivisieclubs. In de eerste divisie hebben sommige clubs de persconferentie al geschrapt. Van de eredivisieclubs heeft Vitesse er onlangs ook van afgezien en heeft Ajax bij bekerwedstrijden dit onderdeel ook al laten vallen.

Zoektocht naar gehurkte man nog niet geslaagd

De gehurkte man voor wie Hennie Kuiper in 1983 moest uitwijken, op weg naar de zege in Parijs – Roubaix, is nog altijd niet gevonden. Het boek, waarvoor de zoektocht was opgezet komt er toch. Op 1 november wordt ‘Hennie Kuiper, kampioen wilskracht’ gepresenteerd.

Euforie

Nederland heeft er een groot sportman bij en de voorpagina’s van de kranten kleurden daarom op de laatste maandag van mei grotendeels roze. Er waren ook foto’s van Girowinnaar Tom Dumoulin in zijn roodwitblauwe tijdritpak, de momentopname toen hij zich welgeteld een halve tel zeker wist van de overwinning in de Ronde van Italië.

Bennie Ceulen, mediaman Sunweb-ploeg

Bennie Ceulen, mediaman bij Sunweb-ploeg

Hij kreeg eerst Mark Rutte aan de telefoon en vervolgens de adjudant van de koning. Bennie Ceulen gaf de telefoon meteen door aan Tom Dumoulin, pal na diens triomf in de Giro, nog voor de huldiging. Eerder al had hij geregeld dat staatssecretaris Martin van Rijn in de auto pal achter Dumoulin de tijdrit kon volgen. Bennie Ceulen is méér dan mediaman voor de Sunweb-ploeg. Hij is evenzeer regelaar én beschermengel van Tom Dumoulin.

‘Voetbal Inside’ mijdt discussie over Munsterman

In het tv-programma ‘Voetbal Inside’ is opzettelijk afgezien van een discussie over het omstreden boek over Joop Munsterman en het financiële debacle van FC Twente. ,,De eindredacteur zei tegen mij: ik heb het gevoel dat we dit onderwerp maar even moeten laten liggen”, onthult presentator Wilfred Genee in het AD.

Guus Dubbelman ziet de toekomst donker in

Fotograaf Guus Dubbelman (de Volkskrant) vreest voor een toekomst waarin er geen rol meer overblijft voor fotografen bij grote voetbalwedstrijden. ,,De kans is groot dat in de toekomst voetbalbonden beelden aanbieden aan kranten.

RTL 7 boekt record met finale Europa League

Nooit trok RTL7 zoveel kijkers als vorige week woensdagavond bij de finale van de Europa League tussen Ajax en Manchester United. De wedstrijd werd bekeken door 3.613.000 mensen. In de twaalf jaar van het bestaan van RTL 7 kwam de zender nooit boven de 3 miljoen uit.

Onderzoekers schermen met groeiende interesse e-sports

Diverse onderzoeksbureaus schermen met cijfers die de explosieve groei van gamen, de e-sports, moeten illustreren. ‘Er zijn al een miljoen fans en het groeit maar door’, kopt NRC Handelsblad.

Talkshows Tour de France vullen tv-avonden

De twee zomerse avondprogramma’s op tv tijdens de Tour de France zullen elkaar dit jaar enigszins overlappen. De NOS vervroegt De Avondetappe naar 21.20 uur op NPO1.

Eurosport komt boven 1 miljoen met Dumoulin

De ontknoping van de Giro d’Italia en de huldiging van Tom Dumoulin lokte zondag 1.001.000 tv-kijkers naar Eurosport. Ongekend hoog voor de sportzender van Discovery. Met ruim 1 miljoen kijkers bediende Eurosport 32 procent van alle tv-kijkers in Nederland op dat moment, tussen 17.40 uur en 18.30 uur.

Jack van Gelder moet wennen aan klein publiek

Rondo, de voetbaltalkshow van Ziggo op zondagavond, trekt soms niet meer dan 30.000 tv-kijkers. Tot de vaste gasten van het programma behoren Wim Kieft en Youri Mulder. Ook Ruud Gullit schuift regelmatig aan.

Radioverslag Feyenoord op sociale media

Arman Avsaroglu is woensdag 24 mei een van de NOS-radioverslaggevers bij de finale in de Europa League tussen Ajax en Manchester United. De 27-jarige radioverslaggever maakt met zijn enthousiasme en taalvaardigheid snel furore in het medialandschap.

Video-analyse binnen een kwartier

Bij hockeyclub EHV in Enschede is een systeem in gebruik dat binnen een kwartier na afloop automatisch video-analyses van hockeywedstrijden realiseert. Het systeem, 360Sportsintelligence geheten, is ontworpen door twee onderzoekers van de Universiteit Twente op initiatief van René Epping, coach van C1 bij EHV.

Inge de Bruijn lonkt naar tv-baantje

Drievoudig olympisch zwemkampioenen Inge de Bruijn (43) streeft naar een carrière als tv-presentatrice. Een speciale voorkeur heeft ze niet. ,,Het liefst zou ik een lifestyleprogramma presenteren, dat heb ik ooit voor Regio TV Rotterdam en voor RTL mogen doen. Of een kinderprogramma, En ik wil meer reizen en daar verslag van doen”, vertelt ze in Veronica Magazine.

Giro kijkcijferhit

Met de exclusieve uitzendrechten van de Giro d’Italia trekt Eurosport honderdduizenden tv-kijkers meer dan tot nu toe. De tijdrit die door Tom Dumoulin werd gewonnen, trok in Nederland 435.000 kijkers. Zondagmiddag zijn 397.000 kijkers geregistreerd. De etappe die Dumoulin zaterdag in de slotklim won, werd door 297.000 mensen live bekeken. Het zijn ongewoon hoge getallen voor Eurosport.

Improvisatie

De Franse slag in Italië

Als Tom Dumoulin de honderdste Giro d’Italia als eerste Nederlandse eindwinnaar voltooit, komt Procycling Magazine volgende week met een speciale editie. Léon de Kort, voormalig AD-verslaggever en tegenwoordig freelancer, is er al mee bezig. Improvisatie is daarvoor wel vereist.

Bert Maalderink, verslaggever Studio Sport

‘Ajax chique, Manchester United rommelig’

De finale van de Europa League werd vorige week ingeluid met twee internationale persdagen; op donderdag bij Ajax, daags daarna bij Manchester United. Bert Maalderink, verslaggever van Studio Sport, was er beide dagen bij. ,,Vergeleken met de rommelige wijze waarop Manchester United de pers ontving, ging het er bij Ajax heel chique aan toe, wat eigenlijk normaal moet zijn”, oordeelt hij

Meer vrouwen, beter voetbal

Een paar weken geleden kreeg ik een interview in handen dat drie voormalige (vrouwelijke) persvoorlichters hadden gegeven aan journalist Jeroen Siebelink die het publiceerde op Communicatie.nl.

Feyenoord media-hit

Bijna 350 mensen waren zondag aan het werk voor FOX Sports tijdens de laatste competitieronde van de eredivisie. Ze werden ingezet voor onder meer catering in de studio, voor de live-reportages in de negen eredivisiestadions, tot in de helikopter die boven Rotterdam cirkelde voor beelden uit de lucht van de kampioensvreugde rond Feyenoord.

FIFA-voorzitter hekelt media

In de stijl van Donald Trump heeft ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino zijn pijlen gericht op de media. ,,Er circuleren veel alternatieve feiten en ‘fake-nieuws’ over de FIFA in de media. FIFA-bashing is in verscheidene landen een nationale sport geworden”, zei Infantino tijdens het FIFA-congres in Bahrein.