NIEUWSOVERZICHT

Doellijntechnologie is óók voor de sportjournalistiek een zegen

Journalisten zijn niet op de waarheid uit, maar op alles wat verkoopt of zogenoemde pageviews oplevert. Er zijn mensen die overtuigd zijn van deze stelling. Sportjournalisten zijn daarin niet anders, menen diezelfde mensen. Sportjournalisten houden niet van de sport, maar veel meer van de relletjes en randzaken die spannende nieuwskoppen opleveren.

Joop Niezen strooit met extra lof voor oud-fotografen VI

Het interview met VI-hoofdredacteur Christiaan Ruesink in de rubriek In de spo(©)tlight, vorige week over weekblad VI met 68 pagina’s over Piet Keizer, heeft Joop Niezen (oud-hoofdredacteur van VI) verleid tot een reactie.

Uitgever moet veld ruimen bij VI

Bij het weekblad Voetbal International moet uitgever Robert van den Ham na twee jaar vertrekken. Voor Van den Ham is geen plaats meer nu moederbedrijf WPG Media een managementlaag in de organisatie heeft geschrapt.

Rutte opent Torentje voor columnisten

Zelfs de deuren van het Torentje gingen open voor de lancering van het Grote Foute Jongens Boe

Bayern München start tv-zender

De Duitse Bundesliga-club Bayern München heeft sinds maandag 27 februari een tv-zender die continu in de lucht is. Bayern volgt daarmee het voorbeeld van grote sportclubs in de Verenigde Staten en Spanje (met eigen tv-stations voor Real Madrid en FC Barcelona).

Bijna 100.000 tekstberichten SID in 2016

Liefst 91.562 tekstberichten zijn in 2016 geproduceerd door het Duitse persbureau Sport-Informations Dienst (SID), zowel voor gedrukte media als online. Dat betekent 7.630 tekstberichten per maand.

Teamsprint nieuw bij WK wielrennen voor media

Bij het 18e WK wielrennen voor mediamensen zijn liefst negen wereldtitels te verdienen. Nieuw bij het World Press Cycling Championships (WPCC) vanaf 29 september in het Duitse Bad Dürrheim (Zwarte Woud) is de teamsprint waarbij elk team met drie renners over 1 km moet sprinten.

Verhalen over de ‘regenpijpgeneratie’

Laatste boek van Henk Evenblij
Bijna dertig jaar lang volgde Henk Evenblij (70) het nationale en internationale voetbal voor de Telegraaf. Eerder werkte hij tien jaar voor de Zaanlander.

Pionieren op natuurijs voor de media

Bij het ontbreken van natuurijs in Nederland zijn de Nederlandse marathonschaatsers daarvoor grotendeels aangewezen op het buitenland. Na de traditionele wedstrijden op de Weissensee in Oostenrijk kreeg de KPN Grandprix in Zweden vorige week een noviteit op het zee-ijs bij Lulea, dichtbij de Noordpoolcirkel. De Nederlandse media volgden de schaatsers in hun auto’s op het ijs.

Strengere regels voor volgers wielerpeloton

In het nieuwe wielerseizoen gelden nieuwe, strengere regels voor alle volgers in auto’s en op motoren bij alle wedstrijden in de World Tour. Wie daarvoor in aanmerking wil komen, moet naast een UCI-licentie voor sommige wedstrijden zoals de Tour de France nu ook over een speciaal rijvaardigheidsbewijs beschikken.

‘We wilden iets extra’s, de maandagkranten voorbij’

Christiaan Ruesink (VI) over special Piet Keizer
Het overlijden van Piet Keizer overviel ook de media. Het weekblad Voetbal International presteerde het desondanks in nog geen drie dagen tijd een complete special te realiseren; 68 pagina’s over het icoon van wie nog zoveel onbekende feitjes en foto’s te presenteren bleken. Hoofdredacteur Christiaan Ruesink vertelt.

Cursus live-verslaggeving

Nog dit voorjaar hoopt Fontys Hogescholen te starten met een cursus live-verslaggeving radio geven bij sportwedstrijden. Daarvoor wordt samengewerkt met de lokale omroep N1 in Nijmegen. Fontys verschuift het accent naar live-verslaggeving omdat een zevende cursus Voetbaljournalistiek dit jaar niet kon doorgaan wegens een tekort aan aanmeldingen.

‘Only questions about tennis’

Voor Willem Held was het weer prettig werken in Ahoy
Volgens Robèrt Misset van de Volkskrant was het 44ste ABN Amro-tennistoernooi een ‘fletse’ editie. In het AD sprak Rik Spekenbrink over een ‘prima toernooi waarvan Ahoy in stilte genoot’.

Sport zonder parkeerkaart

Bij het radioprogramma Langs de Lijn was het vroeger een gevleugelde uitdrukking: het sportevenement zonder parkeerkaart. Het was een vondst van toenmalig chef Ferry de Groot, de droogkomiek die daarmee fijntjes duidelijk maakte dat er behalve A-sporten en B-sporten ook nog een categorie evenementen was die eigenlijk niks voorstelde.

Alle hoofdklasseduels hockey op Ziggo Sport

Met de hervatting van de hockeycompetitie in de hoofdklassen hockey op zondag 26 februari lanceert Ziggo Sport een nieuwe hockeyprogramma wekelijks op zondagavond. Daarin worden vanaf 22.30 uur gedurende drie kwartier samenvattingen getoond van alle hoofdklasse-duels mannen en vrouwen.

Olympic Channel in zeven talen

De website olympicchannel.com kent voortaan versies in zeven talen. Aan de Engelstalige uitvoering zijn Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Spaans en Chinees toegevoegd.

Fotograaf Wouter Roosenboom knapt op na crash op A2

Wielersport-fotograaf Wouter Roosenboom is herstellende van een hevig auto-ongeval op de A2 in Noord-Limburg op 2 februari. Hij is sinds vorige week weer thuis. Roosenboom sloeg met zijn auto over de kop en liep daarbij onder meer een hersenschudding op.

Ex-sportjournalist moet ‘atmosfeer managen’ in Leverkusen

Bij de Duitse Bundesliga-voetbalclub Bayer Leverkusen maakt dit seizoen een voormalig sportjournalist deel uit van de technische staf. Jörn Wolf (40) verliet daarvoor Hamburger SV, waar hij veertien jaar actief was, onder meer als mediadirecteur. Eerder was Wolf journalist bij de Hamburger Morgenpost.

MediaMatters helpt bij bedrijfsinnovatie

Mediabedrijven hebben moeite met innovatie. MediaMatters is een initiatief dat die bedrijven een handje wil helpen. Een van die initiatiefnemers is Bert Kok. ,,Wij komen nog te vaak mediabedrijven tegen waar innovatie niet een belangrijk en permanent onderdeel van de activiteiten is'', zegt Kok tegen Villamedia.

Pleidooi voor overheidssteun media

Minder dan een maand voor de Tweede-Kamerverkiezingen komt Mei Li Vos met een plan voor steun aan de journalistiek. Het PvdA-Kamerlid heeft dat plan in Het Parool gelanceerd.

World Press Photo eert crash op Grand National

Een beeld van de Grand National is bekroond met de World Press Photo in de categorie sport. De foto werd gemaakt door de Brit Tom Jenkins. Op de foto vliegt jockey Nina Carberry door de lucht, afgeschud na een crash met haar paard Sir Des Champs.

In de Gangneung Oval

Daar waren ze, de routiniers. In de catacomben van de Gangneung Oval, de olympische kunstijsbaan waar afgelopen weekeinde de WK afstanden werden geschaatst, troffen wij Peter Charles, de fotochef van Sotsji 2014, Richard Palfreymour, de persman van Londen 2012 en Romelu da Silva, hoofd van de persdienst in het olympische zwembad van Rio 2016.

Zij kwamen kijken, aantekeningen maken, voorzichtig snuffelen of de Koreanen hun zaakjes aardig voor elkaar hebben voor het volgende jaar, als de stad, met zijn 200duizend inwoners, en het bergdorp, met zijn 5duizend dorpelingen, overlopen zullen worden door het olympische sportvolk en hun trouwe volgers, de media. Gangneung en Pyeongchang zullen heel wat te verduren krijgen, dat is zeker.

‘Medaille-uitreiking wordt nog complex’

John van Vliet, perschef NOC*NSF bij Winterspelen
Circa dertig accreditaties voor journalisten en fotografen zijn er volgend jaar beschikbaar voor de Nederlandse media bij de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea, los van een incidentele specialistenkaart voor shorttrack en een pelotonnetje vertegenwoordigers van radio en tv. Namens NOC*NSF zal John van Vliet samen met Sonya Schonewille de contacten met de media behartigen.

Atletiekjournalisten worden geëerd bij EK indoor

Tijdens de 34ste editie van het EK indooratletiek, van 3 tot en met 5 maart in Belgrado, zullen journalisten worden gehuldigd die zestien of meer EK’s hebben gecoverd.

The Sun in de ban bij Liverpool

De Engelse Premier League-club FC Liverpool heeft boulevardkrant The Sun verbannen van Anfield en het trainingscomplex vanwege een publicatie in 1989 over de Hillsborough-ramp.