IN DE SPO(®)TLIGHT

TV-verslaggever Leo Driessen laat de stadions achter zich

Al die feitjes mogen toch niet leidend zijn’

..Ik vond het mooi om te doen en ik wens u allemaal het beste toe, ook zij die mij dat niet wensen. Alle groeten, alle goeds.” Het waren de laatste woorden van Leo Driessen als commentator ter plekke. AZ – PSV was zijn laatste klus vanuit een voetbalstadion. Driessen (bijna 68) blijft actief; in de studio’s van ESPN en Viaplay, op Radio Noord-Holland en als schrijver van liedjesteksten.

door Henk Mees

Waarom laat je de stadions achter je, Leo?

,,Het was niet meer te doen, met mijn mobiliteit, met mijn knieën. De toegankelijkheid is er niet beter op geworden. Met die trappen, zoals bij Feyenoord en FC Utrecht, ging het niet meer. Het werd steeds moeizamer in de meeste stadions. Daarbij komt dat het werkplezier rond de wedstrijden ook weg is.”

Leo Driessen bereidt zich in Deventer voor op de wedstrijd Go Ahead Eagles - NEC. (Foto: Joris van Gennip /ANP / Hollandse Hoogte)

Hoezo?

,,Het contact ter plekke is minimaal geworden. Iedereen wordt afgeschermd. Vooraf een praatje maken met de coach om je voor te bereiden op de wedstrijd, gaat al bijna niet meer, vroeger wel Nu ben  je daarvoor bij de meeste clubs aangewezen op je persoonlijke contacten, zodat je iemand kunt bellen.”

Wat nu?

,,Ik heb al bijna twee jaar geleden mijn aow-leeftijd al bereikt, maar ik wil nog wel even doorgaan. Ik ben gezond en fris in de kop. Voor ESPN blijf ik op vrijdagavond werken voor het schakelprogramma van de Keuken Kampioen Divisie en zal ik ook nog wel in Voetbalpraat verschijnen. Voor Viaplay doe ik Engels en Duits voetbal. Daarnaast loopt het contract van Talpa voor de Europa League en Conference League nog een jaar door.”

En je hebt je eigen radioprogramma.

,,Radio, ja!  De knop gaat om, en je hebt een programma. Niks mooiers dan dat, een eigen programma op de radio.  Elke zaterdagmorgen twee uur lang op Radio Noord-Holland, vanaf 2001 al. Een programma met muziek en sport, met wisselende gasten en sidekicks toen andere zenders nog nooit van sidekicks hadden gehoord. Jarenlang waren dat Jan Jongbloed en Tom Ojers. Nu is dat naast Rinus Israel, die er ook al heel lang bijzit, Michael van Praag. Het eigene van dat programma is de René & Willy-quiz, zo genoemd naar René en Willy van de Kerkhof, met allerlei hilarische vragen.”

Leo Driessen (rechts) en oud- keeper Jan Jongbloed bij de presentatie van de biografie van Jan Jongbloed in 2019. (Foto: Lex van Liehout / ANP)

Muziek ligt je ook na aan het hart als schrijver van teksten.

,,Ik heb er veel geschreven, de meeste voor Marco Borsato en Guus Meeuwis. Ja, ook diverse hits. Mijn laatste tekst was voor Guus Meeuwis: ‘Danser op het gras’, net uitgekomen op het nieuwste album van Guus. Gaat over een penaltynemer die mist.”

Dan ben je als tekstschrijver zeker wel binnengelopen?

,,Dat valt wel mee, Je krijgt wel wat uitbetaald voor elke keer dat zo’n liedje wordt gedraaid, maar opgeteld verdienen je er niet echt veel mee.”

Hoe kijk je terug op je carrière?

,,Ik heb veel moois mogen meemaken. Acht keer Tour de France voor de NOS, de Olympische Spelen van 1988, de grote internationale voetbaltoernooien en veel Europa Cup-voetbal.  Het is nu allemaal heel anders dan toen ik in 1982, als onderwijzer nog, begon bij Langs de Lijn. In die tijd werd je raar aangekeken als je na afloop niet meeging naar het spelershome. Daarom vond ik het toen veel leuker. Nu is het allemaal erg zakelijk, professioneel noemen ze dat.“

Is de authenticiteit van Leo Driessen bewaard gebleven?

,,De verslaggeving is nogal eens tamelijk vlak. Er is wel verbetering in gekomen de laatste jaren. Mark van Rijswijk heeft iets specifieks, een character. Sjors Blaauw heeft een eigen geluid gebracht in de verslaggeving van ESPN. Jammer genoeg wordt er nog te vaak gebruik gemaakt van hulpmiddelen, de data, de statistieken.”

Jij gebruikt die feitjes het liefst zo weinig mogelijk?

,,Zoveel doelpunten zo veel assists, hoe vaak AZ tegen PSV heeft gespeeld, hoe vaak de een van de ander heeft gewonnen…. Voor mij zijn die feitjes geen leidraad in de verslaggeving van een wedstrijd. Die mogen toch niet leidend zijn. Ik laat liever horen wat ik op het veld zie.”