Nieuws

Documentaire over Acht van Chaam

De Acht van Chaam, de oudste profwielrenwedstrijd in Nederland, krijgt een documentaire. De film gaat op 24 november in première in Het Chaamsche Wapen. De broers Paul en JW Schram hebben de film gemaakt met cineast Frank van Osch.

Paul Schram is journalist bij het tv-programma EenVandaag, zijn broer werkt als zelfstandig regisseur en producent. De twee broers hebben een nauwe familieband met de Acht van Chaam. Hun opa was burgemeester in het Brabantse dorp dichtbij de grens met België, hun vader wethouder. Beiden waren lid van het organisatiecomité.

Tweevoudig Tourwinnaar Bernard Thévenet in de gele trui, omringd door fans bij de Acht van Chaam in 1975. (Foto: Bert Verhoeff / Anefo/Nationaal Archief)

Het profcriterium, dat sinds 1934 bestaat, kent een reputatie omdat het jaarlijks op de eerste woensdag na de Tour de Franse met toprenners voor de dag komt. Aan de film is vanaf 2016 gewerkt. Vrijwilliger Mart Verhees is de hoofdpersoon. ‘De Acht van Chaam leunt sterk op vrijwilligers. Het is niet vanzelfsprekend dat de Acht elk jaar doorgaat. Eigenlijk moet de Acht ieder jaar opnieuw worden gered. De film laat zien hoeveel werk daarin wordt gestoken’, zegt JW Schram in dagblad BN De Stem.

Na de première volgt de dag erop een tweede voorstelling. De documentaire komt daarna op Omroep Brabant en mogelijk andere tv-zenders.