IN DE SPO(®)TLIGHT

IN THE SPORTLIGHT > ANDY HOUTKAMP

‘Weekenden vrij is iets dat ik enorm gemist heb’

'Waarschijnlijk mijn laatste klassieker. Fey-Ajax', schreef Andy Houtkamp (66) afgelopen zondag op zijn Facebookpagina als commentaar bij een foto van de sfeervolle Kuip. Op 1 april vierde de NOS-sportverslaggever dat hij daar 25 jaar in dienst is. Hij gaat wegens het bereiken van een zekere leeftijd later dit jaar met pensioen.

Genoten van je laatste Klassieker?

Houtkamp: “Ja, genoten. Zo tegen het einde van mijn loopbaan kan ik wel zeggen dat ik van heel jongs af aan voor Feyenoord ben geweest en dan is een historische overwinning tegen de grote concurrent natuurlijk geweldig om te becommentariëren.”

Hoe voelt het om eerst een zilveren jubileum te vieren en later dit jaar met pensioen te gaan?

Andy Houtkamp

“25 jaar geldt voor mij niet als echt bijzonder, omdat ik 25 jaar in vaste dienst ben, maar  ik 43 jaar geleden al als freelancer begon bij de NOS.  Dat ik over een paar maanden met pensioen ga is wél speciaal. ”

Je bent al jaren een van de sterkhouders van Langs de Lijn. Ga je de radio missen en blijf je er straks nog iets bij doen?

“Ik zal vast wel de radio gaan missen, maar de weekenden vrij is iets dat ik al die jaren enorm gemist heb. Ik denk dat ik echt ga genieten van mijn pensioen. Ik woon aan een golfbaan en ben ook gek op golfen, dus dat is duidelijk. Maar je weet nooit wat er nog gaat komen. Ik heb het dagvoorzitter zijn - wat ik soms ook doe - ook heel leuk gevonden. Daar sta ik zeker zo af en toe voor open, net als het schrijven van columns.”

Komende zondag is er de marathon van Rotterdam? Zit je weer voor het laatst als gebruikelijk op de motor?

“Vorig jaar was men vergeten, echt waar, dat ik al vele jaren achter op de motor heb gezeten en werd collega Joris van den Bergh er op gezet. Ik denk dat dat zo blijft. Heb in ieder geval niets gehoord. Ga lekker naar Fortuna-Feyenoord.”

Een clichévraag tot slot: wat is de mooiste herinnering uit jouw carrière? 

“Ik heb drie sporten die ik al die jaren heb mogen volgen. In honkbal was de eerste overwinning op Cuba ooit tijdens de Olympische spelen van Sydney geweldig. Bij atletiek alles van Femke Bol de afgelopen jaren en komende Spelen van Parijs. En wat voetbal betreft de wedstrijd Real Madrid-Ajax  In 2019, 1-4. Een geweldige wedstrijd om commentaar bij te geven. Maar in 42 jaar journalistiek zijn er heel veel hoogtepunten.  Zo zijn de negen Olympische Spelen waar ik bij mocht zijn eigenlijk allemaal hoogtepunten. Zelfs Japan.”