IN DE SPO(®)TLIGHT

Yoeri van den Busken over het voltooide werk van Bert Nederlof

Bert Nederlof

Bijna acht maanden na zijn overlijden verschijnt binnenkort alsnog een nieuw boek van Bert Nederlof (1946-2018). Hoofdpersoon daarin, met de titel Meesterlijk, is oud-voetballer/advocaat Keje Molenaar. Bijzonder is dat het boek is voltooid door Yoeri van den Busken die daarmee een nadrukkelijke wens van Bert Nederlof honoreerde.

Yoeri van den Busken

Yoeri, kun je vertellen hoe dit boek tot stand is gekomen?

,,Bert is in 2008 met pensioen gegaan bij Voetbal International op de dag dat ik daar begon. We hebben nooit samengewerkt, maar wel steeds contact gehouden. Toen hij in het voorjaar van 2018 ziek werd, was Bert al bezig met dit boek. ‘Als het niet meer gaat, moet jij het afmaken’, hield hij me voor. In juni werd dat serieus toen hij hoorde nog maar drie maanden te leven te hebben. Bert was bang dat zijn spraak zou uitvallen en ik ben meteen naar hem toegegaan. Daar heb ik hem toegezegd in zijn geest het boek af te maken. Dat stelde hem gerust, merkte ik. Hij heeft gelukkig ook nog de cover mogen zien.”

Hoe ben je te werk gegaan?

,,Een groot deel was klaar, zo’n 70 procent van de tekst. Ik heb hier en daar nog wat aangepast, bijvoorbeeld het hoofdstuk over Keje Molenaar privé. Op het moment dat Bert dat schreef had de dochter van Keje nog geen relatie met Matthijs de Ligt. Nu wel, dan is het gepast zo’n hoofdstuk in de stijl van Bert aan te passen. Verder was het best lastig. Bert schreef in een andere stijl dan ik. Je kunt dus wel zien dat er twee handen aan het boek hebben gewerkt.”

Hoe kun je dat zien?

,,Een voorbeeld is de bemoeienis van Keje Molenaar in de revolutie die Johan Cruijff bij Ajax wilde doorvoeren. Keje was daar nauw bij betrokken als naaste adviseur van Johan Cruijff. Dat hoofdstuk moest nog helemaal geschreven worden, maar het vroeg wel om meer uitleg, toelichting en tijdsbepalingen dan Bert wellicht had aangebracht. Bert was toch eerder geneigd vooral zijn hoofdpersoon aan het woord te laten.”

Levert dat hoofdstuk Cruijff nieuwe gezichtspunten op?

,,Ik denk zeker dat het interessant is om aan de hand van Keje Molenaar deze affaire vast te leggen. Zijn verhaal illustreert onder meer dat het plan van Johan Cruijff om Tscheu la Ling aan te stellen als directeur de grote splijtzwam is geweest tussen Cruijff en de Raad van Commissarissen. Keje Molenaar had het daar moeilijk mee. Aan de ene kant had hij de kant van Cruijff gekozen, maar daartegenover vond hij Ling luit en laks. Dat alles komt heel uitgebreid aan bod, het is het grootste hoofdstuk in het boek.”

Wat maakt een boek over Keje Molenaar eigenlijk interessant?

,,Naast zijn rol als adviseur en spreekbuis van Johan Cruijff in de strijd met Ajax is Keje Molenaar ook international geweest en heeft hij bij zowel Ajax als Feyenoord gespeeld. Dat levert ook veel leuke anekdotes op over onder anderen Mario Been, Ab Fafié, Hans Kraay. Ook in de mini-revolutie bij FC Volendam heeft Keje Molenaar een belangrijke rol gespeeld.”

Is het nog lonend, zo’n boek?

,,Tja, er zijn ook boeken verschenen over Ruben Schaken en Ulrich van Gobbel. Als in het boek geen onthullingen worden gedaan over drugsgebruik of alcoholverslaving zal het niet gauw een bestseller worden. Ik heb boeken geschreven over Simon Kistemaker en Jan Jongbloed waarmee ik hartstikke blij ben omdat ik houd van achtergrondverhalen, van verhalen over mensen. Daarvoor doe je het. Want als je gaat uitrekenen wat ik er per uur aan overhoud, dan verdient mijn zoon met borden wassen meer dan ik.”

HENK MEES