Nieuws

Het is niet allemaal hosanna bij de Leeuwinnen

De oranjegekte is toegeslagen in Nederland. Enkele dagen voor het WK is de belangstelling voor de Leeuwinnen overweldigend. Er zijn WK-liedjes uitgebracht, commerciële partijen hebben de meiden in hun armen gesloten, tv-programma’s raken niet uitgepraat over de opmars van vrouwenvoetbal en ‘Sjaan’, Jackie en Lieke sieren menig cover van kranten en tijdschriften.

Natasja Weber

Afgelopen zaterdag kwam de populariteit van de Nederlands voetbalsters mooi in cijfers tot uitdrukking. De uitzwaaiwedstrijd tegen Australië in Eindhoven was met 30.640 toeschouwers goed voor een bezoekersrecord. Het contrast met twee jaar geleden is gigantisch. Toen namen amper 4000 supporters de moeite om Nederland op Het Kasteel uit te zwaaien voorafgaand aan het EK in eigen land.

Na dat gouden EK krijgen de Leeuwinnen eindelijk de erkenning waarnaar ze al zo lang hunkerden. Ik vind het prachtig om te zien dat jonge meiden eindelijk vrouwelijke idolen hebben. Ja, het is mogelijk om profvoetbalster te worden, bij een topclub als FC Barcelona te spelen en om te schitteren op grote toernooien.

Dat is een grote verdienste van deze generatie voetbalsters, maar ook van de generaties voor hen en natuurlijk van de grote voorvechtster van de professionalisering van damesvoetbal: Vera Pauw, die dezer dagen dankzij de uitzending van Andere Tijden Sport eindelijk de waardering krijgt die ze verdient.

Ik vind het heel mooi dat vrouwenvoetbal zo leeft in Nederland. Ik heb zelf jarenlang gevoetbald, maar dat was nog in een tijd dat er meewarig naar werd gekeken. Anno 2019 hoeven de jonge dames zich gelukkig niet meer te verdedigen dat ze op voetbal zitten. Dat is tegenwoordig net zo normaal als hockey, handbal of wat dan ook.

Even terug naar de Leeuwinnen. Hoe geweldig hun opmars ook is; we slaan in Nederland wel een beetje door. Het is namelijk niet allemaal hosanna wat het team van bondscoach Sarina Wiegman na het succesvolle EK heeft gepresteerd. De WK-kwalificatiereeks verliep erg moeizaam. Niet voor niets had Nederland vier play-offwedstrijden nodig om een ticket voor het WK in Frankrijk te bemachtigen. Ik heb tijdens de WK-cyclus enkele draken van wedstrijden gezien. Na deze tegenvallende duels vond ik de analyses – vooral op televisie  – wel erg aan de milde kant. Het leek wel of het not done was om kritiek te leveren op de Leeuwinnen.

Nu de Oranje-dames eindelijk serieus worden genomen, moeten ze ook kritisch worden beoordeeld op spel en prestaties. Dat is topsport.

In meerdere opzichten ben ik heel benieuwd naar het WK.

Natasja Weber