IN DE SPO(®)TLIGHT

Arno Vermeulen, commentator op WK voetbal

Alle wedstrijden van het WK voetbal voor vrouwen zijn live te volgen bij de NOS, op tv of online. Vanuit de stadions in Frankrijk doen vijf commentatoren verslag, een aantal wedstrijden wordt in de studio van commentaar voorzien. Het zijn allemaal mannenstemmen. ,,Je kunt hiervoor niet hals over kop iemand klaar stomen. Dat levert brokken op”, zegt Arno Vermeulen, chef commentatoren bij de NOS.

Hoe komt het toch dat we geen vrouw verslag horen doen, Arno?

,,Op dit moment zijn ze er gewoon niet. In de WK-equipe van de NOS hebben we veel vrouwen zitten, maar niet in de wedstrijdverslaggeving. Vergeet niet dat commentaar geven, live op tv, soms 120 minuten lang, het moeilijkste facet is van het vak. Vooraf aan het EK in 2017 hebben we het geprobeerd met iemand die heus wel enige ervaring had, met de bedoeling dat ze het EK kon halen. Drie à vier sessies hebben we gehad. Het lukte niet. Ze werd er zelf bloednerveus van.”

Arno Vermeulen

Wat maakt commentaar geven dan zo moeilijk?

,,Het vereist al gauw vijf à zes verschillende vaardigheden. Journalistieke inschatting, het vermogen en de durf om conclusies te trekken, om iets te vinden van de scheidsrechter als dat nodig is. Je moet alle spelers kennen, voetbaltechnisch inschattingen kunnen maken, taalgevoelig zijn en met wat humor ook de amusementsfactor inbrengen. En dat allemaal live, soms voor miljoenen kijkers terwijl je hoog in een stadion zit met slechts een klein schermpje voor je. Een vrouw als co-commentator had nog wel een tussenstap kunnen zijn. Daar is niet voor gekozen.”

Jullie zetten bij voetbalwedstrijden nooit een co-commentator in.

,,Bij bijvoorbeeld wielrennen gebeurt dat wel. Daar worden dan goede afspraken over gemaakt wanneer de co-commentator wel of niet aan het woord kan komen. Bij voetbalwedstrijden doet Ziggo het wel, maar bij Aad de Mos verzandt het naar mijn mening al snel in kletserij. Ik heb bij Canal+ vaak met Wim Kieft samengewerkt. Die wist wanneer ie zijn mond moest houden en kwam dan op het juiste moment met een treffende oneliner.”

Je hoeveelste WK voetbal is dit?

,,Als je mannen en vrouwen bij elkaar telt is dit mijn zevende WK, mijn eerste bij de vrouwen. Twee jaar geleden heb ik ook een aantal wedstrijden op het EK in Nederland gedaan.”

Jullie brengen veel meer dan twee jaar geleden?

,,Toen deden we al best veel. Nu hebben we dat geüpgraded omdat we zien dat de belangstelling groot is. Wie zegt dat we te veel doen, antwoord ik altijd maar dat we iedereen de kans willen geven alles live te kunnen zien, net als dat voor de mannen geldt. Nu zie je dat ook wedstrijden op NPO2 of NPO3 zonder Nederlands elftal massaal worden bekeken, en dus niet omdat er automatisch gekeken wordt omdat NPO1 aanstond zoals vaak wordt aangenomen.”

Wat maakt een WK voor vrouwen anders?

,,Het grote verschil is dat je de meeste speelsters niet kent. Je hebt ze vrijwel nooit met eigen ogen of op tv zien spelen, zoals je de mannen kent van wedstrijden in de Champions League of buitenlandse competities. Veel mannen ken je daardoor al vooraf. Bij vrouwen vergt de voorbereiding daardoor veel meer tijd, ook omdat online informatie vergaren over vrouwen veel lastiger is. Maar de kijker verwacht wel dat je ze meteen herkent en op de hoogte bent van hun achtergrond.”

Hoe kom je aan die informatie?

,,Je kunt heel veel via YouTube doen. Landen als Australië en Canada zetten echt alles, alle interviews, reportages, op YouTube. Al die gesprekken met die meiden beluister ik. Er zijn ook heel nuttige podcasts over vrouwenvoetbal die ik beluister en ik ga eens lunchen met een buitenlandse collega die mij bijvoorbeeld alles kan vertellen over de vrouwen van Noorwegen.”

Hadden alle voetbalcommentatoren van de NOS interesse in het WK voor vrouwen?

,,Frank Snoeks niet. Vier jaar geleden is Frank naar het WK in Canada geweest. Geef mijn portie maar aan Fikkie, zei hij daarna. Voor Jeroen Grueter hoefde het ook niet, ook omdat hij kort hierna naar het WK zwemmen gaat. Ik blijf tot en met de kwartfinale. Jan Roelfs gaat dadelijk door naar Wimbledon en Arman Avsaroglu gaat ook naar huis.”

Wie blijft er over voor de finale?

Frank Wielaard en Jeroen Elshoff doen de halve finales. Frank Wielaard volgt het Nederlands elftal al langer wat intensiever. Een van die twee zal van de finale verslag doen. Wie, dat is nog niet beslist.”

 

HENK MEES