Nieuws

NSP en Zilveren Camera akkoord over één Sportfoto van het Jaar

De Stichting Nederlandse Sport Pers en het bestuur van Stichting De Zilveren Camera zijn het eens geworden over één nationale Sportfoto van het Jaar.

 

De beide stichtingen bundelen de krachten om in gezamenlijkheid voortaan de Sportfoto van het Jaar uit de waaier van groots en meeslepend sportbeeld te kiezen.

 

Op vrijdag 9 november ondertekenden voorzitter Marcel Molle namens de Zilveren Camera en algemeen secretaris Gerard den Elt namens NSP in Museum Hilversum de overeenkomst.

Links Gerard den Elt (NSP) en rechts Marcel Molle (Zilveren Camera) na de bekrachtiging van de samenwerking

 

Afgesproken is dat de prijs formeel de naam NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar zal dragen. Beide stichtingen leveren een lid van de jury, die wordt aangevuld met de winnaar van het voorgaande jaar of het jaar dáárvoor. Komend jaar zijn dat Michael Kooren, Jerry Lampen en Jiri Büller, als winnaar van de Sportfoto van het Jaar 2017.

Eric Verhoeven, de winnaar van 2016, feliciteert Jiri Büller, de winnaar van 2017. Juryvoorzitter Michael Kooren kijkt geamuseerd toe.

 

Hun keuze voor 2018 zal worden gepresenteerd tijdens het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner, dat (onder voorbehoud) wordt gehouden op maandag 28 januari 2019. Over de locatie doen we later nadere mededelingen. Dat gebeurt enkele dagen voor de officiële uitreiking van de Zilveren Camera. Deze uitreiking vindt plaats op vrijdag 1 februari 2019 in theater Gooiland in Hilversum. De Zilveren Camera viert dan het 70-jarig jubileum met een zeer bijzondere bijeenkomst.

En alle inzenders doen en dingen automatisch mee naar de Canon Zilveren Camera.

 

Cameraland heeft zich als sponsor van de ‘oude’ sportfoto van de NSP meteen als sponsor verbonden aan de nieuwe prijs en heeft besloten om het prijzengeld flink op te schroeven, mede om het belang van de nieuwe nationale Sportfoto van het Jaar te onderstrepen.

 

De winnaar krijgt een waardecheque van €2.500. De nummer twee krijgt een cheque van €1.000, nummer drie ontvangt een cheque van €500. Daarnaast stelt Cameraland de felbegeerde Kristallen Camera ter beschikking, die eerder werd gewonnen door Klaas-Jan van der Weij (2014), Koen Suyk (2015), Eric Verhoeven (2016) en Jiri Büller (2017).

 

De nieuwe prijs heeft tal van voordelen. Ten eerste is er voor het eerst in jaren weer één gezamenlijke prijs, in plaats van zowel een NSP- als een Zilveren Camera-Sportfoto van het Jaar. Ten tweede kunnen we gezamenlijk met kracht de sportfotografie etaleren en propageren. En ten derde is dit een belangrijke impuls voor de sportfotografen, die te maken hebben met zeer moeilijke marktomstandigheden.

 

“Sportfotografen krijgen met deze nieuwe, gezamenlijke fotoprijs een breed nationaal podium om hun vakmanschap te etaleren’’, zegt Gerard den Elt, algemeen secretaris van de NSP. “Sport én media kunnen niet zonder de verstilde prachtbeelden van hoogte- en dieptepunten, van drama en euforie op en rond het sportveld, in de stadions, de sporthallen, op de ijsbanen en andere ontmoetingsplaatsen van atleten. Zeker nu sportfotografen het erg moeilijk hebben en de markt hun vakmanschap soms onvoldoende waardeert, is het van het grootste belang dat de sportfotografie zich groots manifesteert. NSP en de Zilveren Camera zullen zich daarvoor de komende jaren zij aan zij inspannen. Dankzij de genereuze steun van onze partner Cameraland zijn we ook in staat het prijzengeld voor fotografen flink op te schroeven.''

 

‘’Met deze samenwerking hopen wij meer sportfotografen aan te sporen om in te zenden. Het beste beeld kan alleen winnen als het ook daadwerkelijk ingezonden wordt! We zien het als onze taak om ook de sportfotografie onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Sport wordt door veel mensen gekeken en beoefend, er is hiermee een grote groep die interesse heeft in deze tak van sport binnen de journalistiek. Wij hopen met deze prijs dan ook sportfotografie meer te verbinden met de kijker,’’ aldus Marcel Molle, voorzitter van Stichting De Zilveren Camera.