Nieuws

Shorttrack uit jas gegroeid

Aan alles was het afgelopen weekeinde te merken in de Sportboulevard in Dordrecht: het shorttrack is de kleine zalen ontgroeid. Het uitverkochte EK maakte duidelijk dat de discipline met sporthelden als Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting zo populair is dat een verhuizing naar een toplocatie overwogen moet worden.

Zelfs tijdens de voorbereidende heats op vrijdagochtend zaten de tribunes stampvol met 2200 schoolkinderen, die hun hartstocht voor pechduivel Knegt onderstreepten met allerlei appjes aan zijn adres met de hashtag #VoorSjinkie.

Die populariteit leidde ertoe dat liefst 67 journalisten en fotografen, onder wie acht buitenlanders, zich accrediteerden voor het evenement. Een record voor het shorttrack in Nederland. Dat aantal is nog exclusief de rechtenhouders, onder wie naast de NOS ook een team van de Hongaarse televisie.

De 44 journalisten en 23 fotografen moesten hun werk doen in een krappe persruimte. Het paste met inschikken allemaal net, vooral vanwege de actualiteit trouwens. Door het ongeluk dat Sjinkie Knegt overkwam, waren er veel last-minuteaanvragen. Voor medische updates over de onfortuinlijke Knegt door bondscoach Jeroen Otter moest met het meubilair worden geschoven om camera’s van de uitgerukte media te kunnen plaatsen.

De persruimte op de bovenverdieping die in oktober 2017 voor dit evenement werd gebruikt, was ditmaal niet beschikbaar. Daar zetelden nu de shorttrackers zelf.

Ook voor de schrijvende media op de perstribune rond de ijsbaan moest nog het een en ander worden geregeld. Er waren te weinig schrijftafels om live langs de baan verslag te kunnen doen, maar ook daar werd een mouw aan gepast.

Voor fotografen was het eveneens wat meer improviseren, al moet gezegd dat de organisatie snel op hun verzoeken en wensen inspeelde. Zo waren er weinig werkplekken langs de baan recht voor de finish. Om een deel van de fotografen tegemoet te komen, werden voor hen omwille van de huldigingsfoto’s speciale hesjes uitgegeven. En ook op aanvankelijke opmerkingen rond de overschakeling van het wedstrijd- naar het sfeerlicht werd goed ingespeeld. Minpuntje: de looproutes voor de media tussen het publiek door naar de persruimte waren niet ideaal. Pluspunt: de media waren zeer te spreken over de catering en verzorging.

Organisator TIG erkent een deel van de knelpunten, maar wijst op de groeistuipen van het shorttrack, zeker na de Olympische successen. ,,Het shorttrack is uit zijn jas gegroeid.” Op dus naar een beter passende accommodatie met dito werkomstandigheden, al is een alternatief volgens TIG moeilijk te vinden.      

GERARD DEN ELT

Schrijvende en visuele media zij aan zij in de krappe persruimte

Persgesprek met bondscoach Jeroen Otter