Nieuws

Ajax tart de deadlines

De ontknoping van Ajax tegen Tottenham Hotspur was niet alleen een schok voor fans, spelers en staf. De totale ommekeer in de laatste minuut vergde op de perstribune van de Johan Cruijff ArenA rigoureuze aanpassingen in de krantenverslagen die al gereed stonden om verzonden te worden. ,,Qua deadline was dit m’n moeilijkste wedstrijd ooit”, zei Willem Vissers op volkskrant.nl.

De voorpagina van De Volkskrant was al kant en klaar op het moment dat de knock-out viel. Met juichfoto en de kop 'Ajax doet het!'. Die pagina werd in no-time ingeruild voor een cover met een treurfoto en 'Net niet...' erop. Relatief simpel was de aanpassing op pagina 3. De kop 'Ajax breekt stormloop Tottenham' kon ogenschijnlijk moeiteloos worden veranderd in 'Stormloop Tottenham breekt Ajax'.

De cover van De Volkskrant daags na Ajax – Tottenham Hotspur

Enkele minuten voor elf uur viel de beslissende treffer. Op de redactie klonk de gong om 23.10 uur. Zo krap voor de deadline had Willem Vissers niet eerder zijn verslag moeten omgooien. ,,Tot nu toe was dat de WK-finale van 2010, toen scoorde Iniesta de beslissende goal in de 116de minuut en had ik nog vier minuten om wat cruciale ingrepen in m’n stuk te doen. Tijdens de wedstrijd heb je als verslaggever niet zo veel tijd voor bijgedachten, je bent gewoon aan het overleven. Ik heb nu wel één keer heel hard ‘Godverdomme!’ geroepen.”

In het AD schetste hoofdredacteur Paul van den Bosch de ervaringen van verslaggever Daniël Dwarswaard: "Nadat Ziyech in de 35ste minuut de 2-0 had gemaakt (21.35 uur), begon Dwarswaard zijn verhaal te tikken. Een versie waarin Ajax de finale haalde. In zijn achterhoofd zat de hele avond één tijd: 22.50 uur. Dan moest zijn verhaal naar de redactie worden gestuurd, ongeacht of de wedstrijd afgelopen zou zijn. Bij de stand 2-1 (om 22.15 uur) parkeerde Dwarswaard zijn eerste verhaal en begon hij aan een tweede versie. Daarin zou de Londense club naar de finale gaan. De droom en nachtmerrie van Ajax stonden op één computer. Om 22.50 uur, de deadline, zond Dwarswaard beide versies naar de redactie. Het beslissende doelpunt van Moura moest toen nog vallen. Op de redactie in Rotterdam stonden ook twee versies van de voorpagina klaar, zowel de cover van de krant als van AD Sportwereld. Toen de beslissing was gevallen, de 2-3, werd het verhaal van Dwarswaard door de eindredacteuren aangevuld met de laatste informatie. Binnen enkele minuten moest de krant worden afgemaakt, zodat deze om 23.10 uur (en geen minuut later) digitaal in de drukkerij arriveerde. Terwijl de eerste edities op de drukpersen lagen, maakte Dwarswaard in Amsterdam een nieuwere versie van zijn verhaal die in de latere edities werd meegenomen. Er kwamen ook steeds meer reacties van spelers en coaches. Dat noemen wij de krant 'actualiseren' of 'verversen'. De laatste kranten rolden rond drie uur in de nacht van de persen.”