SCHOT VOOR DE BOEG

'Ik voel me een dinosaurus...'

,,Generatie Z, de groep mensen geboren tussen eind jaren 90 en halverwege de jaren 2010, heeft nu meer interesse in E-sport dan in traditionele sport. Dat blijkt uit een onderzoek van de Formule 1 in samenwerking met The Insights Family."

Oei! Ik schrok even toen ik dit las. Geldt dat ook voor andere sporten? Mijn neefje van twaalf vult ook een deel van z'n tijd met het kijken naar andere mannen die een computerspelletje spelen; Fortnite geloof ik. Dat die generatie vergroeid is met het scherm is natuurlijk al lang bekend. Maar dat ze liever naar een scherm turen dan naar een 'echte' wedstrijd gaan, da's toch wel heel ....eh treurig? 

Dan moeten wij, sportverslaggevers, straks verslag doen van Piet Jansen die, ondanks een verstuikte duim - opgelopen bij het bouwen van een blokhut in z'n tuin - toch verrassend knap zijn Mercedes in de bocht wist te houden met z'n joystick.

Karin Mulder

Dat de game-stoel van Jean Piquet uit Parijs niet goed afgesteld bleek te zijn, voor de race op de Hungaroring, en dat hij daardoor kostbare punten heeft verspeeld. En wat te denken van de airco die uitviel bij klassementsleider Pete Jackson uit Houston. Op het beslissende moment, in de laatste ronde van het seizoen, kreeg hij klamme handjes omdat het 'gesponsorde' apparaat er opeens mee ophield. Het is toch even slikken als je dit zo leest.

Bij het koffiezetapparaat wordt over twintig jaar dan als volgt de eDivisie doorgenomen. ,,FC Emmen is met 687K followers dit weekend Ajax voorbij gegaan." en ,,PSV heeft de boot gemist.  Zij leven nog in de tijd van 22 zwetende mannen op een plastic grasmat. Ha ha ha..."

Ik voelde me in 2019 een dinosaurus toen bekend werd dat er een jongen van 21 uit Andijk een miljoen had gewonnen omdat hij tweede was geworden in de Fortnite-competitie. Wat? Waar? En hoe? En waarom weet ik daar helemaal NIKS van? Alsof je onder een steen hebt gelegen in een heel ander universum. Terwijl je denkt aardig 'bij' te zijn. 

Ik weet dat er in de voetbalwereld ook een eredivisie voor e-sporters bestaat; de eDivisie. Daarin heeft Den Haag bijvoorbeeld net met 6-1 van Feyenoord gewonnen zie ik. En ging de grote finale om het landskampioenschap in juni tussen PSV en VVV. Het kan verkeren... Wedstrijden worden nooit gestaakt vanwege slecht weer, met corona kun je - juist - prima verder spelen en supportersrellen bestaan niet meer. 

Corona zorgde er vorig seizoen voor dat er een Virtual Grand Prix in de Formule 1 werd opgezet waar echte coureurs aan deelnamen: er keken wereldwijd 30 miljoen mensen naar. Wereldwijd doet 41 procent van de kinderen tussen 13 en 18 jaar aan E-sport. 22 procent meer dan vorig jaar. Ieuwwww.... Het idee alleen al....

Wat moeten wij, sportjournalisten, hiermee? Kop in het zand? Vasthouden aan wat we al jaren doen? Of verdient de E-sport al een klein rubriekje in de krant en op tv? Eerlijk? Het leven als dinosaurus bevalt me wel...

KARIN MULDER
Bestuurslid NSP