Nieuws

Terug naar Wassenaar!

Interessant om Rob Jansen de laatste weken weer overal te zien opduiken.

Het begon in DWDD. Samen met Michel van Egmond vertelde hij over het boek dat Michel over hem schreef. Deal!

Michel had een jaar met Rob meegelopen. Waarschijnlijk als één der weinigen in Nederland kan Rob de curieuze wereld van het topvoetbal doorgronden. Het is mooi om een jaar met zo iemand mee te lopen.

Michel (Gijp, Kieft) is inmiddels net als bijvoorbeeld Henk Evenblij (Traveller 1 en 2) uitgegroeid van sportverslaggever tot bestsellerauteur. In de wandelgangen heb ik begrepen dat dit Robèrt Misset (Paumen!) binnenkort ook overkomt.

Ik denk dat Deal! een hit wordt.

Michel vertelde een anekdote over enige tijd terug. Het ging ongeveer zo: ,,We hebben zestien miljoen mensen in ons land die zich bemoeien met de benoeming van de bondscoach. Op een verloren woensdagmiddag beslist Rob Jansen aan de keukentafel dat Dick Advocaat het maar moet worden.’’ Die wordt het vervolgens ook.

We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Vroeger had Rob bij ons al veel invloed. Toen ik hem zag schoot me te binnen dat ik op zolder nog ergens een foto heb liggen waar we samen op staan.

We staan aan het begin van de jaren negentig. Rob is speler/trainer van het tweede elftal van Graaf Willem II VAC uit Wassenaar.  Als de ongeslepen diamant van de zaakwaarnemers tussen de toenmalige pareltjes van de vaderlandse sportjournalistiek. Ik herken op de foto verder Hans Botman, Erik Oudshoorn, Karel junior, Willem Vissers, Marc van Veen en Hans Klippus.

 Rob was in die dagen al van de oneliners. De meeste ben ik vergeten, op een paar na. Er liep niemand een jaartje mee om het op te schrijven. Michel zat nog bij de Feyenoord krant.

 ,,Die Oudshoorn kan nog geen Niveabal koppen’’, over onze linkerspits die het vooral van zijn dribbels moest hebben.

,,Neem je tijd hoor, Karel’’, als Jansen junior tijdens de conditietraining de aansluiting met de groep was kwijtgeraakt.

,,Nu mag jij erin’’, in de rust tegen mij, terwijl ik er al drie kwartier instond.

Vergelijk eens met:

,,Messi is voor veel mensen belangrijker dan Van Gogh.’’

,,Als er voor Neymar 240 miljoen wordt betaald is hij dat kennelijk waard.’’

 ,,Clasie naar Inter kan niet, dan krijgt zijn vriendin heimwee.’’

De wereld van Rob is niet veel veranderd in al die jaren. Wel las ik in de verhalen om het boek heen dat hij een Porsche als tweede auto heeft, of zoiets dergelijks. En meer (een jacht in de haven!) van dat soort dingen. Leuk dat Rob dat allemaal heeft bereikt.

Hij zou zo weer voor onze groep kunnen staan. Misschien tijd voor een reünie. Nog een keer Graaf Willem II VAC II.  Met z’n allen terug naar Wassenaar! Aan de keukentafel beslist Rob wie er speelt.

 

GERT LAMMERINK

Gert Lammerink (1962) schrijft deze wekelijkse column op persoonlijke titel. Hij werkt sinds 1988 bij het ANP, was in die periode twee keer chef sport, werkte daarnaast als algemeen eindredacteur en combineert tegenwoordig dat werk met sportverslaggeving. Hij deed verslag van vier Olympische Spelen (2002, 2004, 2006 en 2008). Daarnaast bezocht hij vele WKś voetbal (1990, 1994, 1998, 2010), EK’s voetbal (1992, 1996, 2000, 2008) en verder tal van titeltoernooien in het schaatsen, paardensport en judo.