Nieuws

Boek over Arjen Robben in de maak

Eind oktober verschijnt een niet geautoriseerde biografie van Arjen Robben, de eerste in de Nederlandse taal na een Duits boek in 2015. Freelance-auteur Harry Walstra (1952) uit Sneek noemt zijn vijfde voetbalboek een ‘carrière-overzicht’. De 288 pagina’s vult hij vooral met publicaties in kranten en tijdschriften plus interviews met spelers en trainers bij Groningen, PSV en Oranje.

,,Ik heb wel contact gehad met Hans Robben, de vader van Arjen, maar op dit moment hebben ze nog geen plannen voor een biografie. En als Arjen aan een biografie wil beginnen, denken ze aan een journalist die Arjen vanuit de jeugd steeds heeft gevolgd”, vertelt Walstra. ,,Ze gingen er niet voor liggen, ze hadden geen problemen met dit boek. Het had wel geholpen als Arjen meegewerkt had, maar ik denk dat het toch een aardig boek is geworden. Het was mooi om te doen.”

Walstra, die tot voor kort in het bedrijfsleven werkzaam was, hanteerde voor zijn nieuwste boek dezelfde werkwijze als bij zijn meeste eerdere boeken met vooral historische verhalen. De knipselmap was zijn belangrijkste leverancier. Aan de biografie die hij schreef over Rinus Israël werkte de hoofdpersoon wel mee.

De cover van het boek over Arjen Robben

Voor het boek over Arjen Robben interviewde Walstra de voorzitter en oud-voorzitter van Robben’s eerste club VV Bedum, Rafael van der Vaart en de oud-voetballers Martin Drenth, Peter Hoekstra en Erwin Koeman. ,,Bij PSV was Erwin Koeman assistent-trainer in de tijd dat Arjen daar speelde. Met Rafael van der Vaart heeft hij samen gespeeld bij Real Madrid en in Oranje. Andere internationals wilden niet meewerken, dat doen ze nooit bij een niet geautoriseerde biografie is de afspraak. Ik heb ook Uli Hoeness benaderd, maar die heeft niet gereageerd. De Duitse jaren krijgen ook zonder hem alle aandacht.”

Vooral omdat hij toen al ver gevorderd was met het boek, reageerde Walstra in het voorjaar verheugd op de contractverlenging van Robben met Bayern München. ,,Als hij nog naar China of zo was gegaan, zou Arjen uit beeld zijn verdwenen. Als hij besloten had te stoppen, zouden er ongetwijfeld meteen boeken en specials zijn verschenen. Nu is dit boek het eerste boek voor volwassen over Arjen Robben in de Nederlandse taal.”

Het boek met als titel ‘Robben, het bijzondere leven van een wereldster uit Bedum’ verschijnt bij uitgever Justpublishers en kost € 20,00. 

HENK MEES