Nieuws

Sportbiografieën onder de loep

Het almaar uitdijende aanbod aan sportbiografieën is voor Aad Haverkamp (1984) aanleiding geweest voor een promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vorige week promoveerde hij. Het academisch onderzoek is ook verschenen in een boek met de titel Biografieën in beweging’.

In het boek dat Haverkamp als een ‘cultuurhistorische analyse van levensverhalen van Nederlandse topsporters’ beschrijft, zijn 208 titels gerangschikt, verschenen in de periode 1928-2014. De topsporters vertegenwoordigen 26 sporten, inclusief kickboksen en darts. De overgrote meerderheid wordt gevormd door voetballers en wielrenners.

In slechts 9 procent van de boeken vormen vrouwelijke sporters het onderwerp, 3 procent van de boeken is geschreven door vrouwen. In de meeste gevallen zijn journalisten de auteurs.

Niet alle persoonlijke boeken over sporters worden door Haverkamp als biografie beschouwd. Zo zijn onder meer Schoon Genoeg (Thomas Dekker, 2012) en Geen Genade (Andy van der Meijde, 2012) niét in het onderzoek betrokken en boeken over René van der Gijp en Wim Kieft daarentegen wél. Voor zijn motieven voert Haverkamp academische argumenten aan.

Los van deze argumentatie levert het boek veel inzichten op over de inhoud van de vele boeken over topsporters. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de belangrijkste ontwikkelingen in de Nederlandse sportwereld, de sportjournalistiek en voor grotere maatschappelijke thema’s.