Nieuws

Ook Van Persie roept op tot actie tegen racisme

Robin van Persie, in januari van dit jaar uitgeroepen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar, is vorige week eveneens geëerd met de Gouden Mossel.

Robin van Persie bij de uitreiking van de Gouden Mossel. (Foto: Jan Kok, Boomerang Fotografie)

Deze ereprijs, uitgereikt door het bij sportjournalisten bekende Rotterdamse restaurant Kaat Mossel, wordt jaarlijks toegekend aan Rotterdammers die zich op bijzondere wijze hebben onderscheiden.

Behalve Van Persie kreeg ook Sander de Kramer, ambassadeur voor diverse goede doelen, een Gouden Mossel voor zijn inspanningen om kinderen in Sierra Leone een betere toekomst te geven. Dankzij een donatie van Van Persie kon de Sunday Foundation van De Kramer er een school bouwen.

Onze regerende Sportpersoonlijkheid nam bij de uitreiking de gelegenheid te baat voor een oproep tegen racisme. Volgens Van Persie moeten voetbalsupporters die racistische leuzen scanderen of zich misdragen, naar Engels voorbeeld voorgoed uit de stadions worden verbannen.

In een reactie op de uitingen vanuit de harde kern van FC Den Bosch richting Excelsior-speler Mendes Moreira zei hij: „De clubs, KNVB en de politie moeten nu de handen ineenslaan. Je moet het tuig keihard aanpakken. Dit mag nooit meer gebeuren.”

De uitreiking van de Gouden Mossel vond plaats op enkele honderden meters van de plek waar Van Persie opgroeide in Rotterdam-Oost. „Ik speelde met Turkse en Marokkaanse jongens en weet niet beter dan dat iedereen gelijk is.”