Nieuws

Na dertig jaar in de prijzen

Dertig jaar al maakt Marcel van Hoorn sportfoto’s. Nog nooit viel hij in de prijzen. Met zijn foto van Mathieu van der Poel, uitgewoond en huilend van blijdschap na de Amstel Gold Race, won hij dit jaar de NSP / Canon Zilveren Camera Sportfoto. ‘Onomstreden’, volgens de jury.

De winnaar maakte zijn foto, gehonoreerd met een waardecheque van 2500 euro, voor het ANP. Bij de prijsuitreiking ontbrak Van Hoorn. Hij was op wintersportvakantie. Twee zoons, niet minder trots, namen de honneurs waar op Papendal. Vanaf het podium namen ze contact op met hun vader. ,,Hij wist het al, hij had al meteen appjes ontvangen”, vertelden ze later.

De zoons van Marcel van Hoorn ontvangen de prijs van jurylid Michael Kooren (Foto: Ronald Speijer)

De tien genomineerde foto’s stonden alle op groot formaat uitgestald in de Athene-zaal waar het Sport en Media Nieuwjaarsdiner werd gehouden. Ronald Hoogendoorn won zowel de tweede (1000 euro) als derde prijs (500 euro).

Opmerkelijk aan de foto van atlete Sifan Hassan, goed voor tweede prijs, is dat Hoogendoorn dit beeld aanvankelijk dacht gewist te hebben. Pas lang na afloop van het WK atletiek kon de foto alsnog digitaal worden opgespoord. ,,Daardoor is hij pas in november voor het eerst gepubliceerd, in De Telegraaf”, vertelde Hoogendoorn.

Ronald Hoogendoorn met presentator Marcel Maijer (midden) en Remco Huitema van Cameraland. (Foto: Ronald Speijer)

De derde prijs was voor een actiefoto van volleyballer Nimir Abdelaziz. ‘De jury is geïmponeerd door het gebruik van lijnenspel, schaduw, concentratie en symmetrie. Ronald Hoogendoorn laat zien dat sportfotografie wel degelijk Kunst (met grote K) is.’

De overige zeven genomineerde foto’s werden gemaakt door Pim Ras(3x), Olaf Kraak, Stephan Tellier, Sander van der Borch en Vincent Basler.

De jury bestond dit jaar uit Barbara Barend (Helden Magazine), fotograaf Michael Kooren en fotograaf Vincent Riemersma (winnaar in 2019).

Mathieu van der Poel na zijn zege in de Amstel Gold Race (Marcel van Hoorn)

Atlete Sifan Hassan op het WK aletiek (Ronald Hoogendoorn)

Volleyballer Nimir Abdelaziz (Ronald Hoogendoorn)

De laatste tocht van Robin van Persie (Pim Ras)

Verdriet na Ajax – Tottenham Hotspur (Olaf Kraak)

Kjeld Nuis in training met de schaatsploeg van Jumbo-Visma in Italie (Stephan Tellier)

Zeilster Marit Bouwmeester (Sander van der Borch)

Kickbokser Rico Verhoeven in de spotlights (Pim Ras)

Dylan Groenewegen in voorbereiding op de Tour de France (Vincent Basler)

De buikschuiver van Marc Overmars in Turijn (Pim Ras)